Maar die overgevoeligheid zou ook het gevolg kunnen zijn van de aanwezigheid van onnatuurlijke substanties in onze moderne leefomgeving. Te schoon voedsel én die nieuwe stoffen zouden de reden kunnen zijn waarom het aantal mensen dat last heeft van allergieën voor bijvoorbeeld melk, noten, vis en schaaldieren gestaag groeit.
Die uitgebreide theorie voor verstoorde afweerreacties werd onlangs beschreven door vier immunobiologen aan de universiteit van Yale.
Van nature kunnen onze zintuigen toxinen herkennen (ruikt of smaakt het verkeerd, dan eten we het niet) en kan het lichaam de wél binnengekomen ziekmakers zelf opruimen. Door hedendaagse voedselhygiëne krijgt het lichaam alleen niet meer de kans te 'leren' reageren op bepaalde prikkels. Op onschuldige prikkels (zoals bepaalde voedingsmiddelen) kan het lichaam daarom al een allergische reactie vertonen. Dit fenomeen wordt ook wel de hygiëne-hypothese genoemd.
Daarnaast krijgt ons afweersysteem volgens de nieuwe, uitgebreide theorie te maken met stoffen die het in de niet-geïndustrialiseerde wereld niet tegenkomt. Dergelijke stoffen krijgen we binnen via met name processed foods, vaatwasmiddelen en antibiotica. Ze hebben een nieuwe voedselomgeving gecreëerd die onze afweer laat protesteren tegen 'gewone' en juist extreem veilige voedingselementen, terwijl het eigenlijk zou moeten reageren op giftige stoffen.
De hernieuwde theorie helpt de biologie achter voedselallergieën beter te begrijpen. De onderzoekers hopen de basis gelegd te hebben voor de preventie en behandeling daarvan.
▬ Het is bepalend niet uit te sluiten dat ook corona een verband heeft met de hygiënehypothese via het systematisch toevoegen van vooral veelal synthetische conserveringsmiddelen en andere hulpstoffen aan ons voedsel.
▬ De cijfers inzake de ontwikkelingen van corona mondiaal zijn zeer opmerkelijk. Zo'n jaar geleden vreesde men voor met name ramp in Afrika. In sterfte is die ramp relatief uitgebleven. Men analyseert wel een hoog aantal antistoffen onder de inwoners. Vaccinatie lijkt daar overbodig te zijn.
▬ Kijkend naar de mondiale verantwoording van de cijfers zijn zorgelijke ontwikkelingen vooral te vinden in landen waar ultrabewerkt voedsel regel is. Het biedt alle ruimte voor de veronderstelling dat vooral hulpstoffen ook natuurlijke antilichamen inzake corona elimineren. De Afrikaanse mens met natuurlijke voedingspatronen lijkt juist niet op vaccinaties aangewezen te zijn. Dat zal alleen gelden voor de bevolkingsconcentraties van mensen die de 'hoogontwikkelde' vormen voedsel al hebben overgenomen.
▬ De wrange conclusies zou kunnen zijn dat de corconacrisis vooral veroorzaakt kan zijn door onze 'hoogontwikkelde' voeding.
En dan ook nog dagelijks alle beschermende vetten en bacteriën met agressieve shampoos van je huid verwijderen.
Zeer boeiend.
Opmerkelijk dat bestrijdingsmiddelen er niet bij staan.