imagefoto:// Jim Benson

In de serie smakelijke mallotigheden past wel deze opmerking die ik zojuist ontving van Onno Kleyn:

"Het is weer eens tijd voor een alarmmailtje. In de laatste consumentengids namelijk staat een stukje over diepvriespizza's. Daarbij wordt ook verhaald over de geschiedenis van de pizza. Maar helaas, daar klopt niets van. Ik citeer: 'De voorloper van de pizza stamt al uit de Romeinse tijd. De bakkers bakten een 'bord' van brooddeeg, dat belegd werd met tomaten, groenten en kruiden. De rijke Romeinen aten het beleg eraf en gooiden het 'bord' weg. Vaak aten de arme Romeinen dit op.'
Jasses, wat een onzin. De Romeinen aten geen pizza. De armen aten pap, 'puls', de rijken brood en vlees. Tomaten waren er niet in die tijd; die komen uit Amerika en vonden pas in de loop van de 18e eeuw hun plek in de keuken van Zuid-Italië. Het verhaal over het 'bord' van brood hoort in de middeleeuwen thuis. Het gaat dan niet om een pizza, maar om een dik, rechthoekig stuk zwaar en oudbakken brood, de 'teljoor' in het Nederlands (F tranchier, E trencher). Inderdaad aten hongerige edelen dat zelf op, terwijl men het meestal aan de honden gaf."


Tsja, wie kun je nog vertrouwen dezer dagen?
Dit artikel afdrukken