Afvallen gaat het best als je dat niet helemaal in je eentje doet. Dat wisten de Weight Watchers al. Ook de 'gouden standaard' voor afvalprogramma's bestaat uit intensief begeleide leefstijlveranderingsprogramma's met minimaal 16 sessies van 1 tot anderhalf uur, waarin voedingspatroon, beweging en gedragsverandering aan de orde komen.

In het tijdperk van de sociale media is zoveel intensieve professionele begeleiding misschien wel minder nodig. Met een beetje online hulp van gelijkgestemden, heb je je afvalsucces in eigen hand. Nieuw onderzoek laat zien dat hoe meer sociale online-vrienden je hebt, des te meer je afvalt.

Online afvalcommunity CalorieKing
Onderzoekers van de Amerikaanse Northwestern University analyseerden de gegevens van de online afvalcommunity van CalorieKing (een betaald online gewichtsbeheersingsprogramma). Ze hadden toegang tot gegevens als aanmelddatum, leeftijd, lengte, sekse, begingewicht en activiteiten binnen de online community gedurende een jaar.

De afvallers die een 'high social embeddedness' vertoonden (regelmatig inloggen, hun gewichtsverlies melden, meer dan 10 vrienden met andere leden), raakten in 6 maanden meer dan 8% van hun lichaamsgewicht kwijt. Daar stond tegenover dat degenen die zich sociale muurbloempjes betoonden, maar 5% afvielen. Degenen met een beperkt aantal vrienden (2 tot 9) scoorden 7%.

Hoe meer vrienden, des te meer kilo's eraf
Voor het eerst wordt duidelijk welke variabelen van een sociaal netwerk en welke aspecten van sociale verbondenheid het sterkst bijdragen aan gewichtsverlies. Veel vrienden in je clubje hoort daar zeker bij, maar ook betrokkenheid en de manier waarop je die uit, lijkt een rol te spelen. "We kwamen er achter dat de frequentie waarmee je je gewicht ingeeft een goede indicator is van je uiteindelijke succes. Als je je gewicht bijhoudt, ben je betrokken. Als je online met andere mensen communiceert, ben je nog meer betrokken en als je dan een steuntje in de rug nodig hebt zou je dat zomaar kunnen krijgen. Er zitten een paar fijne eigenschappen aan dit sociale netwerk", zegt hoofdonderzoeker Luís A. Nunes Amaral in Medical News Today.

In klinische studies is al vastgesteld dat afvallers die regelmatig hun voortgang vastleggen ('self-monitoring'), meer gewicht kwijtraken. De verrassing bij dit onderzoek was dat het gewichtsverlies zoveel groter bleek bij de deelnemers die 'highly embedded' waren in hun afvalvriendennetwerk. De onderzoekers suggereren dat de betrokkenheid in een sociaal netwerk zo belangrijk is omdat er op die manier een altijd beschikbaar netwerk van ondersteuning is.

Het onderzoek is verschenen in Journal of the Royal Society Interface.

Fotocredits: César
Dit artikel afdrukken