'Superonkruid' ontstaat niet doordat onkruid genetisch materiaal overneemt van GMO-gewassen, zoals algemeen gedacht wordt. Onkruid wordt resistent door een verkeerd gebruik van herbiciden. Dat zegt de Weed Science Society of America (WSSA) in een factsheet.

Misvattingen
De WSSA is een non-profit organisatie van wetenschappers. In hun factsheet richten ze zich op het uit de weg ruimen van twee misvattingen. De eerste is dat de genen van GMO-gewassen zich vrijelijk verspreiden naar onkruidsoorten, die daardoor veranderen in vrijwel niet meer te bestrijden 'superweeds'.

Hoewel genoverdracht in de praktijk inderdaad voorkomt, is dat toch niet de hoofdoorzaak van resistentie tegen onkruidbestrijders. Resistent onkruid ontstaat vooral in monoculturen waar boeren zich beperken tot 1 soort onkruidbestrijder, waardoor onkruid dat daar ook tegen bestand is zichzelf kon uitselecteren. Met andere woorden: boeren die op hun GMO-akkers Roundup spoten omdat hun GMO-gewas daar tegen bestand was, hebben last gekregen van het onkruid dat daar ook tegen bleek te kunnen. Een dergelijk proces komt ook bij andere bestrijdingsmiddelen voor, zegt Brad Hanson op Boerderij. "Je ziet het niet alleen bij herbiciden, maar ook bij antibiotica, insecticiden en fungiciden. Het gebruik van te veel middel bevordert resistentie."

De eerste berichten over onkruid dat resistent was tegen herbiciden dateren al van zo'n 50 jaar geleden, zegt Hanson. Maar door een 'integrale onkruidstrategie' van meer ploegen, gewasrotatie, meer met de hand wieden en toepassing van verschillende soorten herbiciden konden boeren die resistente onkruiden nog wel in toom houden. Tegenwoordig wordt er vaak maar één soort herbicide gespoten, en wordt er verder niet meer aan onkruidbestrijding gedaan, met alle gevolgen van dien.

Superweeds hebben geen superpowers
De tweede misvatting is dat 'superweeds' zó krachtig zijn dat ze andere planten op nieuwe en agressieve manieren verdringen. Resistent onkruid vertoont echter geen ander schadelijk gedrag dan zijn niet-resistente familieleden. Alle onkruidsoorten kunnen meer gewenste gewassen 'eruit werken' door zich snel te ontwikkelen en vooral erg veel zaad te produceren.
De belangrijkste factor om onkruidwoekering onder controle te houden is dan ook een effectieve onkruidstrategie. De WSSA raadt daarbij aan ook regelmatig met het oog te controleren hoe het met de onkruidontwikkeling in een veld staat. "Vroeg herkennen van resistente begroeiing en snel ingrijpen kunnen de impact van dit onkruid helpen beteugelen", zegt Andrew Kniss van de WSSA op Farm Futures.

Fotocredits: Chafer Machinery
Dit artikel afdrukken