Waarom één vaste dag in de week? Zijn net de katholieken met hun karperhandel aan het stoppen, beginnen de groente-activisten ermee. En waarom de keuze laten vallen op donderdag vanwege een taaleigenaardigheid?
Er is nog iets. "Donderdag zonderdag" rijmt namelijk niet in het Engels. Zo bleek van de week dan ook dat popartiest Paul McCartney voorstander is van een "Meat-free monday". Ook McCartney houdt weliswaar van rijmen, maar de schrijver van Lovely Rita, Meter Maid, Mean, Mister Mustard en Obladi Obladavalt valt hier voor de alliteratie.
Hij rationaliseert er volgens bekende patronen het een en ander omheen: “We kennen het allemaal, je hebt in het weekend teveel gegeten en je rent met z’n allen naar de fitness om het weer weg te werken, een vleesvrije maandag past daar héél goed bij.” En het gaat vooral ook weer om het klimaat. Eet elke week een tofuburger en hou de zondvloed tegen. McCartney ontkent dat gaat om het pushen van vegetarisme, maar dat doen alle vegetariërs die vleesloosheid pushen met CO2-verhalen. Daar hoef je dus geen geloof aan te hechten.
Nu vindt Marianne Thieme het ook opeens een goed idee om het op maandag te doen. "Daartoe roept ze Nederlandse restauranthouders op ’s maandags af te zien van het serveren van vlees."
Niet heel slim. Maandag is geen restaurantdag. En bij de meeste restaurants zou er alleen nog maar een glibberige spinazielasagna met wat sla op de kaart staan.
Een overheidcampagne voor een vleesloze dag is misschien wel een goed idee. Maar er zal wel van te voren goed onderzoek gedaan moeten worden naar het effect dat verwacht kan worden van een publiekscampagne (postbus51-spotjes, hippe website, bn'ers die zichzelf belachelijk maken). Campagnevoeren alleen omdat je iets vindt, is zondig.
Ik verwacht niet veel van de rijmelarij tot nu toe. Als de zondvloed na ons echt tegengehouden moet worden, zijn dwingende maatregelen een meer logische keuze. Als vlees schadelijk is, hoort het duurder te zijn. Verwerk de schade in de prijs.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@ Wouter vdL :Ik ken een leverancier die gedroogde bonen produceert. Deze producten worden meestal als halffabrikaat gebruikt in bv gedroogde soepen. Kan je er iets mee? Of mis ik een cullinaire grap......
Robin !
Tijdens een biologieles riep ik spontaan (Aha Erlebnis) uit:
'Wat grappig.. Vrijwel alle genotsensoren zitten bij de mens aan de ingang of aan de uitgang"
Ik verwachtte een een boze opmerking, maar de (progressieve) biologieleraar gaf me een compliment en tekende een dubbelwandige buis en legde vervolgens de termen endoderm en exoderm uit... De mens als buis met inderdaad aan beide kanten interessante mogelijkheden om van het leven te genieten.
Ik kon bij de man geen kwaad meer doen.
Good old Sigmund zou daar waarschijnlijk aan koppelen, dat degenen die de ingang met taboe's omgeven, dat mogelijk ook met uitgang zullen doen ;-)
Robin e.a., ik heb geen jeugdtrauma, integendeel ik ben opgevoed zonder goden, spoken of dogma's. Ik laat ze mij die ook niet opleggen.
Eten zonder vlees kan lekker zijn, maar niet OMDAT het vleesloos is, wel om de intrinsieke kwaliteiten van een bepaald gerecht.
Vegetarisch wijs ik af, omdat dat een dogmatische levensvisie is.
En wat een "gezellige" veggiedag zou moeten zijn, blijkt vooral een geloofsverpreiding via kuddegeest en groeps wij-gevoel. Het is de superiorieit van de brahmaanse kaste of, zoals Hans Teeuwen het zei (uitriep) in verband met jodendom: "zo gaan we gezellig met zij allen allerlei dingen niet eten!"
Voedingstaboes hebben te lang gediend om bepaalde 'verlichten' boven het klootjesvolk te plaatsen: let's not go there.
Is "vegetarische stad" dan niet een tikkeltje bemoeizuchtig?
"Donderdag Veggiedag" is ook bemoeizuchtig wanneer het stadsbeleid is, zoals in Gent. Als het in de praktijk alleen betekent dat er extra lekkere vegetarische alternatieven worden voorgezet en 1 keer per jaar een volksproeverij wordt georganiseerd valt het wel best mee, overigens. dan is het net zoiets als de titel "kernwapenvrije gemeente". Daar hoef je je ook niet aan te storen omdat ze elders staan om de Russen tegen te houden.
Wij kopen jaarlijks 10 kg (droge) grauwe erwten en kunnen daar de hele winter door regelmatig van eten (gezin 5 personen), zalig met gebakken spek maar andere variaties met gehakt zijn erg lekker!. Voorweken en in kleinere porties verkopen is goed idee, je kan ze natuurlijk ook in pot of blik kopen maar vind ze dan gauw melig en smakeloos.
http://www.degezondeapotheker.nl/vensterpags/vepeulvruchten_Grauweerwten.htm