In de Ondertussen van zaterdag 28 september en zondag 29 september vallen mij op:

- Wetenschappers die hadden berekend dat de zeespiegel nog harder steeg dan het IPCC dacht, bleken een foutje te hebben gemaakt. In een nogal complex rekenmodel werkt dat enorm door. Ze trokken hun berekeningen onmiddellijk terug, maar het kwaad was al geschied: 'zie je wel, wetenschappers beweren maar wat'. Vele kranten brachten het nieuws meteen. Je kunt er heel verschillend tegenaan kijken. "Dit is slechts het jongste voorbeeld van klimaatwetenschappers die zichzelf in de voet schieten door incorrecte statistiek te gebruiken", zegt een criticus in de Volkskrant. Een andere expert vindt dat klimaatwetenschappers wat betere statistiek mogen bedrijven, maar vindt tevens dat het voorval illustreert dat wetenschap "redelijk goed in staat is fouten te erkennen en te corrigeren."

- De NRC vraagt zich af of Duitsland niet te vroeg is gestopt met kernenergie. Nog amper 2 jaar geleden was dat ondenkbaar geweest. Dat komt vooral door dit zinnetje: "Duitsland zit straks zonder kernenergie én zonder kolenenergie. Met wind en zon is dat niet zomaar op te vangen." Het mag dus inmiddels gezegd worden: wind en zon zijn bij lange na geen oplossing.

- De maximumsnelheid die van de Commissie Remkes omlaag moet, leidt tot heel verschillende koppen. Volgens de Belgische Standaard is een meerderheid van de Nederlanders voor het verlagen van de maximumsnelheid; volgens de Telegraaf zijn Nederlanders tegen 100 op alle snelwegen. In het Algemeen Dagblad staat het zo: een meerderheid van de Nederlanders vindt dat er maatregelen moeten worden genomen om de maximumsnelheid omlaag te brengen.

Verrassend en geestverruimend was het nieuws dat alzheimer en reuma (en nog vele andere ziektes) mogelijk niet het gevolg zijn van hoe je eet, hoe je leeft of wie je ouders zijn, maar van de staat van je gebit en de bacteriën en de wondjes in je mond. Onderzoekers en dokters zoeken dus mogelijk al jaren onder de verkeerde stenen naar antwoorden om ziektes te bestrijden. Het viel te lezen in de Volkskrant.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is.
Dit artikel afdrukken