image

Daar kon je op wachten. Het is straks maatschappelijk niet meer getolereerd om foute vis te eten. De supermarkten erkennen hun verantwoordelijkheid zegt het bericht. Dus ze wisten best wat ze doen, maar deden er niks aan.

Bedreigde vis of vis op een schadelijke manier gevangen of gekweekt ligt volop in de Nederlandse supermarkten. Het grootste deel van de supermarkten houdt bij het inkopen van visproducten nauwelijks rekening met de benarde toestand van het leven in zee. Dat maakt Greenpeace bekend. De milieu-organisatie roept supermarkten op om schoon schap te maken en een duurzaam inkoopbeleid op te stellen. Vissoorten die het meest bedreigd zijn moeten per direct uit het assortiment verdwijnen. Geen supermarkt echt duurzaam
Geen enkele supermarkt in Nederland heeft op dit moment een duurzaam inkoopbeleid voor alle visproducten, constateert Greenpeace. Een paar supermarkten, Albert Heijn, Super de Boer en de supermarktketens van Sligro erkennen hun verantwoordelijkheid en zijn onlangs begonnen met het verduurzamen van hun assortiment. Maar ook deze supermarkten verkopen nog veel 'foute' vis.

Wetenschappers voorspellen dat in 2050 alle commercieel waardevolle vis uit zee verdwenen is. Van de grotere roofvissen, zoals tonijn, zwaardvis en kabeljauw, is nu al 90% weg. Toch vind je de bedreigde kabeljauw uit de Noordzee en Oostzee naast de bedreigde zwaardvis en geelvintonijn nog in meerdere winkels.

Kweekvis vaak geen oplossing
Gekweekte vis is in de praktijk eerder een verergering van het probleem dan een oplossing. Veel gekweekte vis wordt gevoerd met wilde vis, die we nou juist moeten ontzien. Daarbij is deze snel groeiende industrie vaak ernstig milieuvervuilend en tast het kwetsbare natuurgebieden aan, vindt Greenpeace.


bron: Greenpeace, met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken