Daar kon je op wachten. Het is straks maatschappelijk niet meer getolereerd om foute vis te eten. De supermarkten erkennen hun verantwoordelijkheid zegt het bericht. Dus ze wisten best wat ze doen, maar deden er niks aan.
Bedreigde vis of vis op een schadelijke manier gevangen of gekweekt ligt volop in de Nederlandse supermarkten. Het grootste deel van de supermarkten houdt bij het inkopen van visproducten nauwelijks rekening met de benarde toestand van het leven in zee. Dat maakt Greenpeace bekend. De milieu-organisatie roept supermarkten op om schoon schap te maken en een duurzaam inkoopbeleid op te stellen. Vissoorten die het meest bedreigd zijn moeten per direct uit het assortiment verdwijnen. Geen supermarkt echt duurzaam
Geen enkele supermarkt in Nederland heeft op dit moment een duurzaam inkoopbeleid voor alle visproducten, constateert Greenpeace. Een paar supermarkten, Albert Heijn, Super de Boer en de supermarktketens van Sligro erkennen hun verantwoordelijkheid en zijn onlangs begonnen met het verduurzamen van hun assortiment. Maar ook deze supermarkten verkopen nog veel 'foute' vis.
Wetenschappers voorspellen dat in 2050 alle commercieel waardevolle vis uit zee verdwenen is. Van de grotere roofvissen, zoals tonijn, zwaardvis en kabeljauw, is nu al 90% weg. Toch vind je de bedreigde kabeljauw uit de Noordzee en Oostzee naast de bedreigde zwaardvis en geelvintonijn nog in meerdere winkels.
Kweekvis vaak geen oplossing
Gekweekte vis is in de praktijk eerder een verergering van het probleem dan een oplossing. Veel gekweekte vis wordt gevoerd met wilde vis, die we nou juist moeten ontzien. Daarbij is deze snel groeiende industrie vaak ernstig milieuvervuilend en tast het kwetsbare natuurgebieden aan, vindt Greenpeace.
bron: Greenpeace, met dank aan foodholland
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Kon die Senegalese visser met zijn houten strandboot eindelijk geld beginnen verdienen met verse vis voor de export, gaan die Europeanen weer zeiken over duurzaamheid! En zo komen ze nooit verder...
Het is de hoogste tijd dat supermarkten erkennen dat ze tegenwoordig klakkeloos vis importeren van over de hele wereld zonder dat ze kijken naar de impact van de visserijen. Als we in de toekomst nog wilde vis in de zee willen, dan zal de toenemende verkoop van vis in supermarkten op een aantal basis principes van duurzaamheid moeten berusten. Bedreigde en ernstig overbeviste soorten en destructieve vangst en kweektechnieken horen daar niet tussen. In Nederland wordt inderdaad duurzaam gekweekt, o.a. tilapia en meerval. Deze vis wordt echter nauwelijks in supermarkten verkocht. Kweek kan als het op een biologische verantwoorde manier gebeurd een deel van de oplossing zijn, maar veel kwekerijen voldoen daar nog niet aan (vangst van wilde vis als voer verergert overbevissing, gebruik van antibiotica en chemicalien, ontsnappingsgevaar en vervuiling van de zee). De visindustrie heeft dus nog een lange weg te gaan maar de dreiging van lege zeeen is al dichtbij!
Ja, waar is Klootwijk? En wie brengt de vrijdaggrap?
Mooi! Een vis-item. Da's een goede gelegenheid om op te merken dat foodlog zonder de prettig knorrig-kritische opmerkingen én bijdragen van Wouter Klootwijk toch een tikje minder spannend en, vergeef me, leuk is. Wie weet waar Klootwijk gebleven is?
Nee, als je die met op CO2-gekweekte algen voert is daar vooral niks mis mee. Het zijn de innovaties waar te weinig over naar buiten komt.