Het RIVM is bezig met een inventarisatie naar hoe om wordt gegaan met wetenschappelijke onzekerheden ten aanzien van gezondheidseffecten van de veehouderij, meldt Boerderij.

De veehouderij is een 'omgevingsfactor' die in de Omgevingswet niet genormeerd is, maar die mogelijk wel effect heeft op de gezondheid en veiligheid. Het kabinet werkt daarom aan nieuwe wetgeving, waarmee lokale overheden stuurmiddelen krijgen om de volksgezondheid te beschermen, bijvoorbeeld door de omvang van de veehouderij of de veedichtheid in een gebied te beperken. De hiervoor benodigde wetenschappelijke onderbouwing blijkt op dit moment onvoldoende.

In Noord-Brabant en Limburg is in februari een onderzoek Gezondheid Omwonenden (VGO) gestart. Dat onderzoek moet meer inzicht geven in de gezondheidseffecten van de veehouderij. Omdat er naar verwachting 'sprake zal blijven van wetenschappelijke onzekerheden' heeft het ministerie het RIVM gevraagd inzichtelijk gaan maken op welke wijze met deze onzekerheden kan worden omgegaan.

Een optie is de door SP-Kamerlid Henk van Gerven bepleite toepassing van het voorzorgsprincipe: daarbij is wetenschappelijke onderbouwing niet nodig, maar kunnen 'uit voorzorg maatregelen genomen worden in de veehouderij om de volksgezondheid te beschermen'.
Dit artikel afdrukken