Stekker eruit
Vorige week kwam het 165-pagina tellende onderzoeksrapport uit. Prompt besloot Francis Collins, de directeur van de NIH, de stekker uit het net gestarte MACH-onderzoek te trekken, schrijft Science. De wetenschappers van het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) in Bethesda hadden "wat binnen de cultuur van ons nobele instituut acceptabel is mijlenver overschreden", zei Collins. Ook de 27 andere instituten binnen de NIH gaan nu onder de loep.
Belangenverstrengeling
Voor het MACH-onderzoek (MACH staat voor Moderate Alcohol and Cardiovascular Health) zouden bijna 8.000 vijftig-plussers willekeurig ingedeeld worden in een groep die dagelijks een drankje naar keuze drinkt of een controlegroep die geen druppel alcohol drinkt. Het verschil in hartgezondheid van deze twee groepen zou na een tijdsspanne van minimaal 6 jaar beoordeeld worden. Het lobbywerk voor het onderzoek begon al in 2013.
Hoogleraar Rick Grobbee (UMC, Utrecht): Buitengewoon tragisch dat het zo is gelopen. Uit maatschappelijk oogpunt ging het om een heel belangrijke kwestieIn een uitgebreid vervolgartikel, met emails en gespreksnotities, onthulde de New York Times vorige week dat niet alleen de onderzoekers actief drankenproducenten benaderden, maar dat ze hen ook toezegden dat de uitkomst zou zijn dat een glas per dag gezond zou blijken. Het onderzoek zou - eindelijk - de knoop moeten doorhakken of matig drinken nu gezonder zou zijn dan helemaal niet drinken. Koren op de molen van de drankenindustrie dus, vandaar dat het lobbywerk succesvol uitpakte. Vijf bedrijven - AB InBev, Carlsberg, Heineken, Diageo en Pernod Ricard - zegden in totaal $68 miljoen toe.
Uit het nu gepubliceerde onderzoeksrapport blijkt verder dat NIAAA-wetenschappers de NIH-regels overtraden door bedrijven direct te benaderen voor donaties, maar dit geheim hielden voor hun leidinggevenden en voor de Foundation for the National Institutes of Health, een door het Congres ingestelde non-profitorganisatie die particuliere donoren in staat moet stellen NIH-studies te ondersteunen zonder dat zij de onderzoeksopzet of uitkomsten kunnen beïnvloeden. Ook zouden NIAAA-medewerkers het fondsenwervingsproces gemanipuleerd hebben: zo bleek onderzoeksleider Kenneth Mukamal de enige aanvrager voor twee belangrijke financieringsrondes.
Onderzoeksopzet
Ook de onderzoeksopzet kan niet door de beugel, zegt Collins. Epidemiologen van NIH hebben kritiek op het onvoldoende aantal deelnemers, die niet lang genoeg gevolgd worden om vast te stellen of matig alcoholgebruik wellicht het kankerrisico verhoogt zodat de hartvoordelen weer teniet gedaan worden. "Het MACH-onderzoek zou gezondheidsvoordelen kunnen aantonen terwijl het de risico's over het hoofd zag".
Onderzoeksleider Kenneth Mukamal staat in een reactie pal achter zijn team en onderzoeksopzet: "Wij staan volledig en krachtig achter de wetenschappelijke integriteit van het [MACH]-proefprotocol en -team. [..] Elke ontwerpoverweging werd zorgvuldig en doelbewust doorgelicht, zonder enige inbreng of regie van particuliere sponsors", citeert Science. Van het beschikbare en al aangewende budget is $11,8 miljoen inmiddels teruggestort aan de sponsoren.
Ook Nederland zou meedoen
Het onderzoek zou ook deels in Nederland plaatsvinden, meldt de NRC. Eén deelnemer was gestart, met nog een aantal mensen op de wachtlijst. "Buitengewoon tragisch dat het zo is gelopen”, zegt hoogleraar klinische epidemiologie van het UMC Utrecht Rick Grobbee, die het Nederlandse deel begeleidde. Volgens Grobbee was MACH één van meest doorwrocht opgezette studies van de laatste jaren. "Heel jammer dat hij is gestopt, want uit maatschappelijk oogpunt ging het om een heel belangrijke kwestie.”
Als dergelijk onderzoek niet vanuit algemene middelen wordt gefinancierd, ligt het in de lijn der verwachting dat het voortaan als moreel onacceptabel wordt gezien. Dan zal het ook niet meer worden opgezet en uitgevoerd.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Je bedoelt waarschijnlijk dat het om heel weinig meer mensen gaat. Maar ik redeneer zo: alle beetjes helpen en vele kleintjes maken één grote. Voor een, ook door mij, altijd voor onschuldig gehouden stukje worst, is het toch niet niks. En het door velen voor gevaarlijk gehouden dagelijkse glaasje wijn, of twee, brengt leuke voordeeltjes mee.
Toch handig om te weten dat je daar beter een stukje kaas bij kunt eten. In de auto doe je de gordel toch ook om? Nog nooit nodig gehad, die gordel.
Arjan, ik begrijp dat je graag wijn drinkt (me too). Maar toch. Kun je de procenten meer nu ook nog even weergeven in aantallen mensen per duizend meer?
Jammer voor Rick Grobbee en al die andere onderzoekers die dit een "heel belangrijke maatschappelijke kwestie" vinden. Moeten we het doen met wat de gezondheidsraad er over te melden heeft. Beperkt tot wijn en alcohol algemeen.
Effecten bij hoog gebruik:
- 20 procent meer kans op darmkanker bij een dagelijkse consumptie van 20 tot 40 gram alcohol uit wijn
- 20 procent meer darmkanker bij 30 - 60 g/d alcohol
- 10 procent meer borstkanker bij 15 - 30 g/d alcohol
- 35 procent meer beroerte vanaf 30 g/d alcohol
- 45 procent meer coronaire hartziekten voor de 'binge drinker'
- 20 procent meer sterfte voor mannen vanaf 40 g/d alcohol uit wijn
- 15 procent meer sterfte voor vrouwen vanaf 20 g/d alcohol uit wijn
Effecten bij matig gebruik:
+ 20 procent minder hart- en vaatziekten bij 5 tot 15 g/d alcohol
+ 20 procent minder diabetes voor vrouwen bij 0 tot 24 g/d en voor mannen 6 tot 48 g/d
+ 25 procent minder longkanker voor 0 tot 12 g/d uit wijn
+ 25 procent minder dementie bij 0 tot 30 g/d alcohol
+ 30 procent lagere sterfte voor mannen bij 0 tot 10 g/d alcohol
+ 20 procent lagere sterfte voor vrouwen bij 0 tot 10 g/d alcohol
+ 15 procent lagere sterfte voor mannen en vrouwen bij 6 g/d
- 5 procent meer borstkanker bij 5 tot 15 g/d alcohol
Weeg dat eens af tegen de plussen en minnen van bewerkt vlees per 50 g/d:
- 10 procent meer beroerte
- 20 procent meer diabetes
- 15 procent meer darmkanker
Doet u mij een wijntje ober en laat de worst maar zitten.
Het is me wat met onderzoekers, Sytske. Ze willen het altijd zekerder weten.
En daar begint ook het ethische probleem weer: wat communiceert de uitkomst?
Ik neem er begin van de avond maar een glas wijn op! Ik hoop te stoppen bij eentje.
#4 Dick,
>> de uitkomst die ze toezegden kennen we al jaren <<
Dan is onderzoek toch ook helemaal niet nodig?
En Rick Grobbee is het blijkbaar niet met je eens ...