In de Ondertussen van donderdag 10 oktober vallen mij deze berichten op:

- Greenpeace organiseert half december een meerdaags protest-festival op luchthaven Schiphol (Parool). De actie krijgt de geniale naam ‘protestival’. Campagneleider Dewi Zloch zegt: “Ons doel is niet om de reizigers te hinderen, maar om Schiphol aan te spreken op zijn impact op het milieu, want op de vraag hoe we de klimaatcrisis gaan stoppen blijft Schiphol akelig stil.” De groep is niet van plan om reizigers te hinderen, maar wil wel graag actievoeren op een ‘centrale plek’, zodat “de Schiphol Group letterlijk niet om de actie heen kan”.

- Vanmiddag hebben 150 leraren en schoolleiders een advies aangeboden (NOS) aan minister Arie Slob van onderwijs. Ze hebben plannen voor een aanpassing van het curriculum, de verplichte lesstof voor alle Nederlandse leerlingen. De leerlingen moeten beter worden voorbereid “op hun persoonlijke, maatschappelijke en werkende leven”. Eén van de voorstellen is om meer lestijd te reserveren voor gezondheid en een gezonde leefstijl, maar ook voor duurzaamheid, globalisering en technologie.

- Nederlanders verbruiken jaarlijks 26 miljard plastic voedselverpakkingen (NOS) en dat plasticverbruik blijft maar groeien. Er zou sprake zijn van een plastic puzzle van consumenten, bedrijfsleven en overheid. Plastic heeft namelijk heel veel praktische voordelen (licht, flexibel, goedkoop, voedselveilig) maar vormt ook een groeiend milieuprobleem en is een belangrijke bron van zwerfafval. Wist je dat we wereldwijd ongeveer ‘een halve Eiffeltoren aan plastic flessen’ kopen per dag.

Verder vandaag: het RIVM reageert op de kritiek van (onder meer) het CDA op zijn stikstofmetingen; die deugen namelijk wel (Volkskrant), zegt het Rijksinstituut; toch vindt de minister dat het meer moet gaan meten. Albert Heijn zet in België een elektrische shuttle in om de consumenten – tijdens langdurige wegwerkzaamheden – toch in zijn winkel te krijgen (RetailDetail). Aardig: klanten van andere winkels mogen er óók van gebruik maken.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken