Verpleegkunde-opleidingen besteden te weinig aandacht aan (onder)voeding, vindt de stuurgroep ondervoeding. Deze stichting, opgericht in 2007, is het nationale kenniscentrum op het gebied van ondervoeding.

De stuurgroep nam het ondervoedingsonderwijs op 4 hbo-verpleegkunde-opleidingen onder de loep. Het onderzoek bestond uit interviews met docenten en opleidingsmanagers.

In het bachelor-programma blijkt maximaal 24 uur besteed te worden aan voedingsonderwijs. Dat is 0,4% van het curriculum. “Ondervoedingsonderwijs zou wellicht net zo belangrijk moeten zijn als leren wassen, leren medicijnen toedienen enzovoort," zegt een van de ondervraagden. "Maar dat is het dus niet. Er is echt bedroevend weinig aandacht voor voeding, ook niet specifiek voor ondervoeding, überhaupt voor voeding.”

Volgens de stuurgroep valt een kwart van de ziekenhuispatiënten (veel) af of krijgt te weinig voedingsstoffen binnen voor een optimale genezingsproces. Ondervoeding komt voor bij 15% van de verpleeghuisbewoners en bij een derde van de patiënten in de wijkverpleging. Jaarlijks gaan in Nederland tenminste 400 mensen dood aan de directe gevolgen van ondervoeding. Financieel veroorzaakt ondervoeding naar schatting €1,8 miljard per jaar aan zorgkosten.

Met steun van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) heeft de stuurgroep een onderwijsexpertraad in het leven geroepen. Deze moet het ondervoedingsonderwijs (terug) brengen in het curriculum van de verpleegopleidingen. “We hopen dat er zo meer verpleegkundigen en verzorgenden komen die voldoende zijn toegerust om goede ondervoedingszorg te leveren. Want uiteindelijk is iedereen die beter eet, eerder beter,” zegt Marian de van der Schueren, voorzitter onderwijsexpertraad.
Stuurgroep ondervoeding - Ondervoedingsonderwijs onderbelicht in de verpleegkunde - Stuurgroep ondervoeding
  • Deel
Druk af