Verhalen van 08 juli rondom Corona vind je in ‘Wat verandert er voor de boer na de coronacrisis?’.

In de Ondertussen van woensdag 08 juli vallen mij deze berichten op:

- ondervoeding onder werknemers in ontwikkelingslanden kost bedrijven tot $850 miljard per jaar als gevolg van suboptimale prestaties. Industrieën die afhankelijk zijn van handenarbeid, waaronder de mijnbouw, de landbouw en de bouw, hebben daar de meeste last van. Dat valt te lezen in een rapport van Chatham House en het adviesbureau Vivid Economics. De onderzoekers raden bedrijven aan voedingsbeleid te formuleren, zoals steun voor moeders die borstvoeding geven, regelmatige gezondheidscontroles op het gebied van voeding en het verstrekken van voedzaam en gesubsidieerd voedsel op het werk. Ook adviseren ze bedrijven een leefbaar loon uit te betalen, zodat werknemers zich goed voedsel kunnen veroorloven (The Guardian).

- bieten- en aardappelverwerker Cosun, aardappelverwerker Avebe en boerenbelangenbehartiger LTO Noord maken zich zorgen over de toename van zonneparken op landbouwgrond. Ze vrezen dat de groei problemen zal opleveren voor de aanvoer van bieten en aardappelen. Door te weinig grond – die ook nog eens moet concurreren met woningbouw en industrie - komt vruchtwisseling in de knel. Geef boeren eens ongelijk; ze verdienen beter aan zonneparken dan aan akkers met bieten en aardappelen, dankzij overheidssubsidies. Bovendien zijn de inkomsten stabiel (Boerderij).

- de lucht werd schoner door de coronamaatregelen, maar de oceanen niet. De hoeveelheid mondkapjes en handschoentjes die in zee belandt, neemt toe (BBC). Volgens Doug Cress van Ocean Conservancy gooien we maandelijks 129 miljard mondkapjes en 65 miljard plastic handschoentjes weg. Daarvan komt onvermijdelijk ook een deel in de oceanen terecht. Nu al komt er jaarlijks meer dan 10 miljoen ton(!) plastic afval in de oceanen terecht. Slechts 1% hiervan blijft aan de oppervlakte, 99% verdwijnt in de diepte. Des te meer reden om wasbare mondkapjes te gebruiken.

Bolt is de nieuwe concurrent van taxi’s, zoals Uber, in Amsterdam. Efficiëntie en meer service voor klant en chauffeur moeten het verschil gaan maken (AD).

Windmolens blijken toch echt een gevaar voor kwetsbare vogels. Zelfs 1% extra sterfte door aanvaringen met windmolens zet een kwetsbare populatie op het spel, aldus onderzoek door de WUR (Trouw).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken