Ook in de VS moeten biologische kippen - tot op heden - naar buiten kunnen. Maar dankzij mazen in de wet konden met name grote kippenhouders ook met een overdekte uitloop of volstrekt ontoereikende openingen aan de biologische regels voldoen. Denk bij 'groot' aan stallen met 100.000 kippen en bedrijven met meer dan 2 miljoen kippen.

Een van de laatste dingen die de regering-Obama deed, was het aanpassen van deze dierenwelzijnswetgeving. De invoering daarvan liep steeds vertraging op. Biologische boeren die verenigd zijn in de Organic Trade Association, protesteerden tegen het uitstel. Zij vinden dat de industriële landbouw de biologische sector te veel in zijn greep krijgt door de ruimte die de wet liet.

De regering-Trump heeft daar weinig boodschap aan en stelt voor de wet domweg in te trekken. De wet "zou de wettelijke bevoegdheden van het USDA (het Amerikaanse ministerie van Landbouw) te boven gaan." Biologische eieren komen straks in de VS ook gewoon uit een megastal, schrijft NPR dan ook.
Dit artikel afdrukken