Het nieuws dat het kabinet extra klimaatmaatregelen even helemaal in de koelkast heeft gezet, blijkt onjuist. Dat meldt de NOS zojuist. De elektriciteitsproductie van de drie laatste (en moderne) overgebleven kolencentrales in de Eemshaven en op de Maasvlakte wordt nog dit jaar fors verlaagd om de CO2-uitstoot te verminderen.
Het kabinet start daarover gesprekken met de eigenaren Riverstone en RWE. Afhankelijk van de kosten, is ook sluiting van één van de centrales is een optie.

Tot afschalen en/of sluiten van de kolencentrales heeft het kabinet vrijdag besloten om aan het Urgenda-vonnis te voldoen. Pas nu wordt bekend dat het kabinet vrijdag meende dat het niet opportuun was om de aanvullende klimaat-plannen bekend te maken.

"We zijn nu even met andere dingen bezig", zei minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat onder verwijzing naar de coronacrisis afgelopen vrijdag direct na de ministerraad al. Bronnen verwachten dat het kabinet het hele pakket komende maand naar buiten zal brengen.

Volgens het zogeheten Urgenda-vonnis moet de uitstoot van CO2 dit jaar met 25% terugbrengen. Het Planbureau voor de Leefomgeving berekende dat het Kabinet maximaal tot 21% komt.
NOS - Kabinet neemt toch nu klimaatmaatregelen; productie kolencentrales omlaag
Reageer
  • Deel
Druk af