Vissoorten als schar, wijting en steenbolk liggen binnenkort in de schappen van de supermarktketens Plus, Dekamarkt en Landmarkt. De supers tekenden een verklaring van initiatiefnemer Good Fish Foundation. Bij het vissen op tong en schol komt bijvangst mee, minder bekende vissoorten waar weinig vraag naar is. Door de onbekendere vissoorten naar de consument te brengen, hopen de samenwerkende partners verspilling tegen te gaan en bij te dragen aan een (deel)oplossing van de problematiek rond bijvangst en aanlandplicht. Hoeveel van de bijvangstvis de supers zullen aanbieden, en in welke vorm, is nog niet duidelijk, aldus de NOS.
NOS - Onbedoeld gevangen vis ligt straks in supermarkten
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Langoustines (Noordse kreeft) en inktvis waren vroeger bijvangst, nu wordt er op gevist door vissers die door hun quotum voor andere vis heen zijn.
Wat mij zo verbaast, en misschien weet Nick hoe dat zit, zijn de gerechten van zeer ondermaatse vissen, zoals fritto misto (piepkleine plat- en rondvisjes) en pesce neonato (duizenden vislarfjes op een bordje), die overal in Italië op het menu staan. Gelden daar de regels voor de minimummaat niet?
De tijd van bijvangst, of eerder gezegd "underutilized species" is begin jaren '90 geëindigd. Door de verbeterde communicatie (niet in het minst de Seafood Global handelsbeurs) weet men nu dat er een vraag is voor alles, als de vis maar groot genoeg is. Voor heel wat soorten is er trouwens een minimumgrootte opgelegd.
Op het einde van de jaren tachtig werd in IJsland een bijvangstbeurs opgericht. De overheid kocht alles op waar geen markt voor bestond en promootte en verkocht die vissoorten zelf, tot er een regelmatige vraag was gecreëerd. Het samenkomen van verschillende kleine bijvangsten maakte de afzet ook aantrekkelijker.
De visafslagen brengen hier al verschillende vangsten bij elkaar. Wanneer een vis geen afzet vindt, is dat omdat de kopers de weg niet gevonden hebben, niet omdat er geen vraag zou zijn. Een koper kan ook niet overal tegelijk zijn.
Bijvangst bruinvis. Er is alleen een foto van. Nog te zien (visserijnieuws.nl). Goereese vissers troffen in hun net een jonge, al geruime tijd dode bruinvis (walvisachtige) aan. Met twee koppen.
Illustratief voor de scheve verhouding tussen visserij en overheid; de vissers wisten niet wat met het bijzondere exemplaar te doen. Meenemen naar de wal? Bekeuring! Terug overboord? Misschien ook wel een bekeuring. Ze kozen voor overboord. Had niet gehoeven, zeggen stuurlui aan wal, ze hadden de vis kunnen aanmelden voor wetenschappelijk onderzoek. Dan krijgen ze geen straf.
Wat ik maar zeggen wil. Overheid (ook de Europese) en vissers moeten hard werken aan verstandig en begrijpelijk beleid voor iedereen. Zodat vissers niet met gierende zenuwen de netten hoeven ophalen, bang voor verrassingen en boete.
Wacht dus even: het 'feel good' beleid had gewoon beter uit zijn sociologische doppen moeten kijken. Dat is wat Nick eigenlijk zegt: promoot die vis onder mensen die hem graag willen, maar de weg nog niet goed kennen.
En idd: ik kijk altijd met genoegen naar niet-Nederlanders die op de Utrechtse markt bij Hoog-Catharijne hele en - voor ons - exotische vissen keuren en kopen. Kennelijk kan daar veel meer bij en is er een logistiek van de havens naar de steden nodig via 'Turkse winkels'. Misschien gaan ook Nederlanders dan wel om.
En er zijn er, Nick Trachet, die van verder naar Rungis rijden, uit Amsterdam. Ik ontmoette zo iemand in Rungis en vroeg hem waarom hij de vis voor zijn twee Amsterdamse winkels niet in IJmuiden kocht. Hij zei dat de vis in Rungis beter is. Heel vreemd. We stonden tussen vissen die hun beste tijd allang hadden gehad. Het kan soms stinken in Rungis.
En weet je, veel handelaren die hun koopwaar in Rungis slijten, halen het van Nederlandse afslagen. Ook grijze garnalen, langoustines, inktvis en snoekbaars.
Bij de visafslag van Den Oever staan wekelijks grote Franse vrachtwagens te laden. Langoustines!