Dit jaar nog staan de eerste bruine bonen van Nederlandse bodem met het On the way to PlanetProof-keurmerk in de winkel. Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK werkt sinds begin dit jaar samen met telers in Zeeuws-Vlaanderen aan de bruine bonenteelt volgens de 36 bovenwettelijke criteria van On the way to PlanetProof. Daarmee ligt HAK op schema om ál zijn Nederlandse groenten en peulvruchten PlanetProof gecertificeerd te krijgen: bruine bonen hoorden daar nog niet bij.

Zeeuws-Vlaanderen leent zich bij uitstek voor de teelt van bruine bonen door de vruchtbare grond (zeeklei) en het klimaat met relatief meer zonuren en minder regen. Bovendien werkt HAK al langer met Zeeuwse telers die ervaring hebben met PlanetProof telen van uien, wortelen en aardappelen. HAK heeft bovendien helder gecommuniceerd over de plannen en ambities. "Dan en dan willen we helemaal over zijn op On the way to PlanetProof. In dat geval kunnen de telers op tijd omschakelen en hun teelt goed inrichten. En dat HAK ook boter bij de vis heeft gedaan in termen van zekerheid over afzet en beloning maakt dat ze denken: dit kan,” zegt Jurriaan Visser van coöperatie CZAV (Coöperatieve Zuidelijke Aan- en verkoop Vereniging).

Voor de telers is die financiële compenseert voor de extra inspanningen (waaronder de administratie van de 36 bovenwettelijke criteria) een niet te onderschatten overweging. “Maar ook het feit dat je weet dat jouw bonen straks als A-merk in de supermarkt staan doet een duit in het zakje. Het gaat om eerlijke beloning en een stukje trots en waardering,” zegt teler Anne Douwe van der Zee in het persbericht.

HAK maakt zich al vele jaren sterk voor PlanetProof. Foodlog en Boerenbusiness onderzochten eerder dit jaar waarom telers en melkveehouders kritiek hebben op het label: het heeft onvoldoende herkenning bij het publiek en is niet aangesloten op de export van Nederlands product. PlanetProof laat de marketingcommunicatie rond de waarde van het label over aan de merken die het voeren. HAK verdient wat dat betreft een lintje.
Reageer
  • Deel
Druk af