image


De olie uit algen is net zo gezond als de olie uit vis. Dat blijkt uit de experimenten in reageerbuizen en met proefdieren die ir. Vincent van Beelen van de leerstoelgroep Toxicologie van de Wageningen Universiteit heeft uitgevoerd. Er is over zijn onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Food & Chemical Toxicology.

Een kleine hoeveelheid van de omega-3-vetzuren uit vis vermindert de kans op darmkanker en hart- en vaatziekten. Maar de zeeën waar visolie uit moet komen zijn overbevist en verontreinigd. Omega-3-vetzuren worden ook gevonden in microalgen, zoals Crypthecodinium cohnii en Nitzschia laevis. Deze algen kunnen in bioreactoren worden gekweekt.
Geen verschil met omega-3 uit visolie
De olie afkomstig uit algen is al op de markt, maar of die even effectief is ten aanzien van de gezondheid was nog niet duidelijk. Van Beelen onderzocht het effect van algenolie op menselijke darmkankercellen. Van reguliere visolie was al bekend dat die niet schadelijk is voor gezonde cellen, maar giftig kan zijn voor kankercellen. De Wageningse toxicoloog ontdekte dat algenolie in hoge concentraties voor kankercellen net zo giftig is als reguliere visolie. In lagere concentraties was olie uit algen ook net zo goed als visolie in staat de ontwikkeling van de kankercellen af te remmen. Er werden ook proeven gedaan met ratten. Daaruit bleek dat beide soorten olie even goed in staat zijn het ontstaan van een voorstadium van darmkanker te voorkomen.

Afweer gestimuleerd
Eerder dit jaar publiceerde Van Beelen in FEBS Letters een onderzoek waarin hij met genomicstechnologie ontrafelde hoe omega-3-vetzuren precies beschermen tegen kanker. De vetzuren moeten oxideren en daardoor prikkelen ze in de cel het electrophile-responsive element (EpRE). Dat zorgt ervoor dat de cellen meer anti-oxidanten aanmaken, en mechanismen activeren die potentieel gevaarlijke verbindingen afvoeren.

Zoeken naar goedkope productiemethoden
Algenolie is nog wel erg duur. Verschillende bedrijven werken aan technologie die daarin verandering moet brengen. De R&D-afdelingen van de bedrijven experimenteren met snel groeiende genetisch gemodificeerde bacteriën, die de kostbare vetzuren dankzij stukjes genetisch materiaal van algen goedkoop produceren.

bron: Universiteit van Wageningen
Dit artikel afdrukken