Een groep wereldwijde onderzoekers heeft 19 studies naar de associatie tussen omega-3 vetzuren en hartaandoeningen naast elkaar gelegd en vergeleken. Zo verzamelden ze data van ruim 45.000 mensen. Van deze groep overleden 2.781 mensen aan een hartaandoening. 7.157 mensen kregen een hartaandoening zonder fatale afloop.

Link met fatale hartinfarcten
De hoeveelheid omega-3 biomarkers was geassocieerd met een verlaging van het risico op een fatale hartaanval met 10%. Bij mensen die het hoogste gehalte omega-3 in het bloed hadden, bleek het risico op een fatale hartaandoening 25% lager dan bij mensen met de laagste gehaltes omega-3. Er was geen (significante) correlatie te vinden met de niet-fatale hartaandoeningen.

“Deze resultaten geven het meest uitgebreide overzicht van de literatuur tot nu over hoe omega-3 hartaandoeningen beïnvloedt,” zegt onderzoeker Liana Del Gobbo van de Stanford University. “Deze resultaten waren onafhankelijk van leeftijd, geslacht, ras, het wel of niet hebben van diabetes en het gebruik van aspirines of cholesterolverlagende medicijnen.”

Senior onderzoeker Dariush Mozaffarian van de Tufts University voegt daaraan toe: “Sommige onderzoeken vinden wel voordelen van visolie-supplementen en anderen niet, waardoor er onzekerheid is over de cardiovasculaire effecten van omega-3. Dit onderzoek laat zien dat omega-3 consumptie onderdeel is van een gezond dieet.”
Dit artikel afdrukken