Zonder zuurstofflessen kunnen mensen de Mount Everest niet beklimmen. Maar de streepkopgans, die jaarlijks migreert van Mongolië en China naar India en weer terug, vliegt er gewoon overheen. En dat terwijl vliegen veel energie en zuurstof vraagt.

De ganzen blijken hun stofwisseling aan te kunnen passen, ontdekte de Canadese biologe Jessica Meir.

Meir werd 'ganzenmoeder'. Ze was erbij toen een aantal ganzeneieren uitkwam zodat de ganzen haar als moeder gingen zien. Ze voedde ze op, leerde ze vliegen naast een motorfiets en wende ze aan vliegen in een windtunnel met een zuurstofmeter op. In de windtunnel werd de 'dunne lucht' op grote hoogte nagebootst.

De ganzen bleken over een opmerkelijk mechanisme te beschikken: "De vogels kunnen hun stofwisseling in vlucht met een factor 16 verlagen vergeleken met ruststand, samen met een stijging van het zuurstoftransport per hartslag en minder hartslagen per minuut. Mensen en de meeste andere dieren kunnen hun stofwisseling met slechts een factor tien verlagen en komen daarom in ademnood op grote hoogtes”, aldus Meir op EOSwetenschap.

Jessica Meir zoekt het zelf binnenkort nog hogerop. Ze gaat als astronaut naar het ruimtevaartstation ISS en zal daar aan den lijve de effecten van gewichtloosheid ervaren.

Eos - Hoe vliegen ganzen over de Himalaya?
  • Deel
Druk af