Er waren 1.300 diëtisten uit 42 landen, van Canada tot Zuid-Afrika en van Suriname tot India. En Nederland, met een delegatie van ongeveer 35 personen.

Nederland is het enige land in Europa dat vruchtensap afraadt vanwege het suikergehalte
Duurzaamheid en vruchtensap
Duurzaamheid was het centrale thema van de ICD2016. Voor veel diëtisten aanleiding om in hun lezingen te pleiten voor minder vlees, minder voedingsafval in ziekenhuizen of voor een ‘vegan diet’. De populaire Canadese blogger Bernard Lavallée is een diëtist die blogt over onderwerpen als duurzaamheid, eten volgens de seizoenen, wildplukken en stadslandbouw.

Er waren natuurlijk ook puur medische onderwerpen zoals COPD, diabetes, ziektegerelateerde ondervoeding en kanker. In veel opzichten blijkt Nederland een koploper. Bijvoorbeeld als het gaat om het signaleren van ondervoeding in instellingen of zoiets ‘simpels’ als een keuzemenu in een ziekenhuis. Of in het behandelen van sarcopene obesitas, overgewicht dat ontstaat door chemotherapie bij patiënten met colorectaal of borstkanker. En: Nederland blijkt het enige Europese land dat vruchtensap afraadt vanwege het suikergehalte. In 12 van de 15 Europese landen telt sap mee als fruit. In Zweden telt sap niet mee vanwege het ontbreken van vezels, maar tellen smoothies wel mee als fruit. In Frankrijk geldt een genuanceerde boodschap: vruchtensap is weliswaar niet helemaal hetzelfde als 'heel' fruit, maar het helpt wel mee om de aanbeveling voor groenten en fruit te halen.

De Australische Mary Ann Marshall vindt dat diëtisten niet langer de mythe van het 'balanced diet' moeten verkondigen. Die mythe is tot stand gekomen door de voedingsindustrie
Weg met de weegschaal
Diëtist Maria Ricupero uit Canada hield een pleidooi voor diëtisten om in hun adviezen minder te focussen op gewichtsverlies. De focus leggen op een gezonde leefstijl heeft een vergelijkbaar of zelfs beter resultaat, bijvoorbeeld als het gaat om het risico op hart- en vaatziekten dan afvallen.
De Australische Mary Ann Marshall vindt dat diëtisten niet langer de mythe van het 'balanced diet' moeten verkondigen. Die mythe is tot stand gekomen door de voedingsindustrie, voor wie die balans prima in hun marketingcommunicatie past. Het beste is een 'UNbalanced diet', dat voor minstens 90% uit gezonde voedingsmiddelen bestaat.

Politiek geëngageerd
Wij hebben hier natuurlijk onze eigen en vooral deze week veelbesproken The Green Happiness. Maar in andere landen doen diëtisten wél hun best om op een serieuze manier hun kennis te verspreiden in de media. Bij de diëtistenverenigingen van Australië en Canada is er altijd iemand telefonisch bereikbaar voor de pers, 7 dagen per week. Als de media een niet correcte boodschap verspreidt over voeding, zullen deze beroepsverenigingen dit altijd weerleggen. Bovendien zijn ze politiek geëngageerd: als er iets speelt in de politiek over voeding, dan reageren ze direct. Centrale boodschap is daarbij steeds dat de diëtist de juiste, wetenschappelijk onderbouwde en deskundige, informatie geeft.

In India worden social media slim ingezet in de strijd tegen diabetes, een zeer veel voorkomend probleem. Diëtisten daar geven voedingsadviezen via WhatsApp: deelnemers fotograferen hun maaltijd, sturen die naar de diëtist en krijgen adviezen om de volgende maaltijdkeuze te verbeteren. Gebleken is dat consumenten door deze adviezen minder koolhydraten en meer groenten en peulvruchten gingen gebruiken.

Meer nieuws over het ICD is te vinden op Nieuws voor diëtisten.
Dit artikel afdrukken