Dat weerhield Frankrijk er niet van om te barsten van vergaande duurzaamheidsambities. Parijs maakte een vergaand plan op om de CO2-emissies gerelateerd aan infrastructuur, transport (vliegreizen) en organisatie te minimaliseren. Daarom wordt er gebruikgemaakt van bestaande infrastructuur, - zoals het Olympisch restaurant in een voormalige elektriciteitscentrale -, duurzame bouwmaterialen en hernieuwbare energie. De stad zelf wordt het decor van de Spelen, zoals een grappige video op X laat zien. OP FranceTVInfo zie je een video die laat zien hoe de hele stad en zijn omgeving - van de Place de la Concorde en de Champs de Mars tot de tuinen van Versailles - tijdelijk zijn verbouwd voor dé Spelen.
De CO2-uitstoot van de spelen van Parijs kan daarom beperkt blijven tot 1,58 miljoen ton koolstofdioxide-equivalent. De spelen van Rio De Janeiro in 2016 waren verantwoordelijk voor een geschatte totale uitstoot van 4,5 miljoen ton koolstofdioxide-equivalent. Tokio 2020 deed het met 1,9 miljoen ton een stuk beter, maar dat kwam vooral doordat de coronapandemie buitenlandse toeschouwers buiten de deur hield.
#Paris2024 #Olympics pic.twitter.com/2r4epOuJly
— Rémi Gaillard (@nqtv) July 25, 2024
Plantaardig eten
Een van de belangrijkste pijlers om de voetafdruk te beperken, is de 'Food Vision'. Tijdens de spelen zal tenminste 60% van de maaltijden voor toeschouwers vegetarisch zijn. Dat geldt ook voor tenminste 50% van de maaltijden voor vrijwilligers en medewerkers waarin 50% van de dierlijke eiwitten is vervangen door plantaardige eiwitten.
Ook wordt de consumptie van vegetarisch voedsel in het olympisch dorp en op wedstrijdlocaties onder atleten gestimuleerd door communicatie. Daar komt bij dat ongeveer 80% van de ingrediënten van Franse oorsprong zal zijn en 25% zelfs afkomstig zal zijn van binnen een straal van 250 kilometer rondom Parijs. En wat toch van verder weg moet komen, wordt niet ingevlogen. Zo komt een half miljoen bananen, uit het Caribisch gebied, met de boot.
Lokaal eten
Daar zijn ze zich in Brisbane, de stad waar in 2032 ook Olympische Spelen gaan plaatsvinden, een hoedje van geschrokken, schrijft The Guardian. Om genoeg voedsel te kunnen produceren, moet de regio rondom de stad in 2032 30% meer lokaal geproduceerd voedsel kunnen opleveren. Om te beginnen gaan de Australiërs daarom vaststellen hoeveel van Brisbane’s voedsel momenteel lokaal wordt geproduceerd en waar de lokale ketens versterking nodig hebben. Wat sowieso een belangrijke maatregel zal zijn, is het beschermen van de vruchtbare landbouwgrond rond de steden tegen stedelijke uitbreiding. Alleen dan is de voedselproductie dicht bij de stad mogelijk en zijn transportkosten en emissies binnen de perken te houden. Bovendien is voedselproductie dicht bij de steden de enige manier om voedselketens veerkrachtiger te maken tegen verstoringen zoals natuurrampen en pandemieën.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hoeveel eieren gaan er in 700 kilo eieren? Uitgaande van een gemiddeld gewicht van 60 gram per ei, zijn dat er 11.667. Nadat op de eerste dag van de Olympische Spelen de eieren op rantsoen moesten in het Olympisch restaurant, sloeg cateraar Sodexo Live! in allerijl dus 11.667 extra eieren in. Plus nog een ton (1.000 kilo) extra 'vleeswaren'. De cateraar had zich verkeken op de hoeveelheden dierlijke eiwitten die atleten verorberen om hun topprestaties te leveren, aldus het AD.
Het verbaast Asker Jeukendrup, voedingswetenschapper en hoofd voeding van onder meer TeamNL, helemaal niet. "Dat is elke keer zo. Maar wat wil je? Topatleten verbranden twee keer zoveel als een normaal mens. Wielrenners en triatleten wel drie keer zoveel," zegt hij.
Team NL liet eerder al extra topsportdiepvriesmaaltijden aanrukken. Dat verbaast oud-wielrenner Maarten Tjallingii helmaal niet. "Zijn er echt nog atleten die van de gaarkeuken van het Olympisch dorp leven? Daarvan wil je als atleet, met je eigen uitgekiende dieet, toch niet afhankelijk zijn?”
#9 Ik snap dit wel. Wat kan nu beter zijn dan een heerlijke Nederlandse diepvriesmaaltijltijd. Niks nergens tog.....!!!
Er zijn diepvriesmaaltijden onderweg naar Parijs voor de Nederlandse olympische ploeg, schrijft de Telegraaf. Ook zijn er vijf magnetrons aangeschaft om de sporters een alternatief voor de eetzaal in het Olympisch Dorp te kunnen bieden.
„Het eten is van goede kwaliteit. De Franse keuken is wel goed, maar het moet er wel zijn”, zei André Cats, de directeur topsport van NOC*NSF. De afgelopen dagen klaagden de sporters over de beschikbaarheid van het eten in het Olympisch Dorp. Het grootste restaurant ter wereld heeft niet genoeg eten.
Ook andere atleten klagen, aldus de BBC, over de voedselbeschikbaarheid, met name de hoeveelheden eieren en gegrild vlees. Gerechten bereiden voor 15.000 internationale atleten, ondersteunende teams, officials en vrijwilligers uit 208 landen en gebieden is een niet te onderschatten taak.
Sodexo Live!, de officiële cateringpartner van het Olympisch Dorp, zei dat "de volumes zullen worden verhoogd" om "aan de behoeften van de atleten te voldoen".
Cats neemt liever het zekere voor het onzekere. De 5 magnetrons van TeamNL vormen een ‘alternatieve keuken’, waar laat terugkerende sporters nog terecht kunnen voor een maaltijd. De genoemde diepvriesmaaltijden zullen dan ook geen standaard diepvriesmaaltijden zijn, maar uitstekende topsportmaaltijden.
#6 gaat meer over het juiste gebruik van symbolen. Met het gebruik van symbolen is niks mis, mits goed toegepast. De openingsceremonie van gisteravond is daar een prachtig voorbeeld van.
#6 ellen, houden boeren zich dan niet met symboliek bezig?
Maar, inderdaad, het klimaat voltrekt zijn eigen plan; zo wordt het hier komende maandag 40-41°C, na een natte vrij koele aanloop, een hoop gevende juni, kan het nu ineens moordend heet worden in augustus, september, en is het in oktober nog steeds in de 30. Why not, het zou mij niet verrassen. (De 40°C werd voor 2000 slechts twee keer gehaald in Frankrijk, nu is het ieder jaar).