In een Belgisch tuincentrum is op een aantal uit Spanje geïmporteerde olijfbomen de bacterie Xylella fastidiosa aangetroffen, schrijft De Standaard. De bacterie is dodelijk voor olijfbomen en kan ook andere bomen en struiken treffen. Tot voor een paar jaar kwam Xylella fastidiosa in Europa nog niet voor. Sinds 2013 richt hij ravages aan in de Zuid-Italiaanse regio Apulië (Puglia).

Tegen de 'olijvenpest' is geen kruid gewassen. Omdat de bacterie ook de druiven- en fruitteelt kan bedreigen, heeft de Europese Commissie zeer strenge maatregelen opgelegd als hij ergens aangetroffen wordt. Met enige regelmaat wordt overwogen over te gaan tot het preventief rooien van miljoenen Italiaanse olijfbomen, of ze nu aangetast zijn of niet. Een weinig aanlokkelijk perspectief dat op verzet stuit. Recent presenteerden wetenschappers een methode om aangetaste bomen in een vroeg stadium op te sporen.

Volgens het FAVV (Federaal Voedselagentschap) zijn op het betreffende bedrijf alle besmette én niet besmette olijfbomen vernietigd en worden de al verkochte bomen opgespoord.
De Standaard - Olijvenpest duikt ook in België op
Reageer
  • Deel
Druk af