Dat schrijft VoedingNU. Het Spaanse moederbedrijf voert consumentenmerken als Carbonell, Bertolli en Carapelli.

Afgelopen week vond een persbijeenkomst plaats van Carbonell. Arjan Geerlings, ‘Director of Science and Regulatory Affairs’ van Deoleo, bracht op de bijeenkomst de wens voor de aanvullende vet-adviezen van de EFSA (European Food Safety Authority) naar voren.

Essentieel?
De EFSA heeft aanbevelingen voor de dagelijkse hoeveelheden linolzuur, alfa-linoleenzuur en visolie (EPA en DHA), omdat de positieve effecten op gezondheid zeer waarschijnlijk zijn en je lichaam deze niet zelf kan maken. Daarnaast is de aanbevolen dagelijkse vetconsumptie minimaal 15% en maximaal 35% van de totale energiebehoefte.

Volgens Geerlings mist er iets: "Wij zouden graag zien dat er ook een aanbeveling komt voor de overige inname van vetzuren. Het ligt voor de hand dat er een aandeel is voor enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals oliezuur."

De vraag is of dit inderdaad een merkwaardig gemis is, want de EFSA raadt eigenlijk al aan om onverzadigde vetten te consumeren. De aanbeveling van de autoriteit is immers om zo min mogelijk verzadigd vet te consumeren. En dus niet een bepaalde hoeveelheid zoals VoedingNU vermeldt (‘ca. 22 gram’) en Deoleo graag zou willen voor de onverzadigde vetten. Overigens kan het lichaam zelf prima oliezuur maken. Hoewel het misschien beter is dan verzadigd vet, is oliezuur niet bepaald essentieel.

Het Deoleo-instituut
Geerlings meldde dat in maart het Deoleo-instituut van start zal gaan. Dat instituut moet onderzoek stimuleren op het gebied van gezonde vetten, met name olijfolie, via innovatieprogramma's en educatie. Als eerste gaat het instituut werken aan een wetenschappelijk artikel. "Het doel daarvan is de EFSA te stimuleren een aanbeveling voor enkelvoudige vetten te maken", aldus Geerlings. Een zwart-op-wit aanbeveling voor onverzadigde vetten komt uiteraard ten goede aan de verkoopcijfers van Deoleo-producten.
Zou straks pastafabrikant Grand’Italia straks ook met een instituut komen dat voor een aanbeveling van koolhydraten gaat zorgen?

Wij weten 1 ding tamelijk zeker: zelfs als die kennis betrouwbaar is, zal iedereen aan WC-eend moeten denken.

Fotocredits: Bellen in olijfolie, fdecomite

Dit artikel afdrukken