Afgelopen week vond een persbijeenkomst plaats van Carbonell. Arjan Geerlings, ‘Director of Science and Regulatory Affairs’ van Deoleo, bracht op de bijeenkomst de wens voor de aanvullende vet-adviezen van de EFSA (European Food Safety Authority) naar voren.
Essentieel?
De EFSA heeft aanbevelingen voor de dagelijkse hoeveelheden linolzuur, alfa-linoleenzuur en visolie (EPA en DHA), omdat de positieve effecten op gezondheid zeer waarschijnlijk zijn en je lichaam deze niet zelf kan maken. Daarnaast is de aanbevolen dagelijkse vetconsumptie minimaal 15% en maximaal 35% van de totale energiebehoefte.
Volgens Geerlings mist er iets: "Wij zouden graag zien dat er ook een aanbeveling komt voor de overige inname van vetzuren. Het ligt voor de hand dat er een aandeel is voor enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals oliezuur."
De vraag is of dit inderdaad een merkwaardig gemis is, want de EFSA raadt eigenlijk al aan om onverzadigde vetten te consumeren. De aanbeveling van de autoriteit is immers om zo min mogelijk verzadigd vet te consumeren. En dus niet een bepaalde hoeveelheid zoals VoedingNU vermeldt (‘ca. 22 gram’) en Deoleo graag zou willen voor de onverzadigde vetten. Overigens kan het lichaam zelf prima oliezuur maken. Hoewel het misschien beter is dan verzadigd vet, is oliezuur niet bepaald essentieel.
Het Deoleo-instituut
Geerlings meldde dat in maart het Deoleo-instituut van start zal gaan. Dat instituut moet onderzoek stimuleren op het gebied van gezonde vetten, met name olijfolie, via innovatieprogramma's en educatie. Als eerste gaat het instituut werken aan een wetenschappelijk artikel. "Het doel daarvan is de EFSA te stimuleren een aanbeveling voor enkelvoudige vetten te maken", aldus Geerlings. Een zwart-op-wit aanbeveling voor onverzadigde vetten komt uiteraard ten goede aan de verkoopcijfers van Deoleo-producten.
Zou straks pastafabrikant Grand’Italia straks ook met een instituut komen dat voor een aanbeveling van koolhydraten gaat zorgen?
Wij weten 1 ding tamelijk zeker: zelfs als die kennis betrouwbaar is, zal iedereen aan WC-eend moeten denken.
Fotocredits: Bellen in olijfolie, fdecomite
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Olijfolie is werkzaam tegen kankercellen in vitro, zie Molecular & Cellular Oncology 2015.
Troebele olijfolie is bij mijn weten haast nergens te krijgen. Bij de biologische winkels en olijfolie speciaalzaken kun je die vinden voor meer dan 10 euro per liter. Ik heb ooit 5 liter meegenomen van een olijfboer op Mikonos. De lekkerste die ik ooit gehad heb. Waarom wordt er geen troebele olie in de supermarkt verkocht? Omdat de consument dit niet zou willen? Vanwege houdbaarheid?
Frank, ik ben in 2001 met pensioen gegaan en heb daarom dit artikel gemist. Je praat nu over hoeveelheden beneden de 0,1 mg per 100 gram.
Als je het over de 0,7 gram squaleen hebt per 100 gram olie dan zijn dit hoeveelheden die zeker een aanzienlijk effect hebben op je gezondheid lijkt mij.
Squaleen is een zeer gewild en ook zeer duur product voor de cosmetische industrie. Het is met een eenvoudige processtap (vacuum destillatie) selectief uit olijfolie te verwijderen. Het wordt daarna volledig afgehard en als squalaan verkocht en wordt daarna als basis voor de zeer dure dames crèmes gebruikt.
In de tijd dat ik bij Unilever werkte mochten wij in Italië uitsluitend squaleen uit de olijfolie verwijderen indien de olijfolie was afgekeurd voor consumptie, zgn technische fracties. De Italiaanse olijfolie politie lette daar goed op.
DeOlio heeft haar fabrieken in Spanje. Daar zijn de regels anders.
Mijn olijfolieboer in Toscane filtreert olijfolie niet en de oile is dan ook troebel.
Ik heb in Nederland nog nooit iemand ontdekt die weet dat olijfolie aanzienlijke hoeveelheden squaleen bevat en dat squaleen allerlei gezondheid's effecten heeft.
Ik ben in 1994 in Tel Aviv op een conferentie geweest waar dit uitvoerig werd besproken!
Arjan Geerlings behoort zich te schamen om toe te staan dat zoveel onzin op het etiket van Carbonell vermeldt staat. Overigens geldt dit ook voor Bertolli, Monini etc...
Geen eiwitten in (olijf)olie? Zie hier.
Carbonell zet in op het verkeerde paard. De positieve resultaten van olijfolie onderzoek naar gezondheidseffecten krijgt te weinig aandacht. Maar waarschijnlijk mag Carbonell dit niet (meer) volgens de wetgeving. Net zomin als kersen- en appeltelers mogen verwijzen naar wetenschappelijk onderzoek dat positieve gezondheidseffecten laten zien.
Dit artikel laat zien dat bij de raffinage waardevolle stoffen verdwijnen. Die via microfiltrage terugwinnen en terug stoppen in de olijfolie zou wel eens een marketingsucces kunnen zijn.
Vraag die meteen bij me opdoemt: wordt microfiltrage nu reeds toegepast om waardevolle stoffen uit de olie te winnen voor andere doeleinden - waardoor de olie zelf minder waardevol wordt?
Dick, ik kocht verleden jaar in Bilbao een fles Carbonell extra vergine olijfolie.
Het etiket vermelde dat deze olijfolie van de volgende stoffen een hoeveelheid van 0% bevatte:
eiwitten, koolhydraten, waarvan suikers, vezels en cholesterol.
Absolute onzin, want deze producten hebben nog nooit in olijfolie gezeten.
In olijfolie zitten als bijzondere producten naast de zeer gunstige triglyceriden verdeling nog de volgende stoffen: vrije vetzuren, squaleen, verschillende polyfenolen en vitamine E.
Arjan Geerlings zou moeten weten dat squaleen in onze lever wordt omgezet in cholesterol. Dus: Het etiket misleid de consument. Bij navraag bij Carbonell heeft men mij verteld, dat de hoeveelheid squaleen zelfs 0,7% is. Daar geloof ik niets van.