Vet komt weer helemaal terug in 2008, zei iemand hier. Hoe zit het eigenlijk met bak- en frituurolie?
Olijfolie is gezond. Dat denken veel mensen. Alleen niet om te bakken, zeggen er ook weer een heel stel. Het zou een instabiel vet zijn dat bij de verhitting die je nodig hebt om te bakken en frituren carcinogeen wordt - een verbloemend woord voor kankerverwekkend. Toch maar slaolie dan?
Er zijn mensen die zeggen dat je het beste in varkensvet kunt bakken. Dat is het meest stabiel, want verzadigd. De Okinawezen doen het ook en worden nogal oud. Maar dat is nog geen bewijs dat het door het varkensvet komt.
Over naar Klootwijk en plantaardige olies.
Kruidenier geef liever olieles dan korting
Net niet op tijd voor de oliebollen 2007, maar voor de eerste patatjes 2008 arriveren nieuwe flessen olie in Rotterdam. Rijstolie. Een veel gebruikte olie in Aziatische landen, nog maar kort in kleine flesjes in Nederland te koop. Olie met zulke goede bakeigenschappen, en zo gezond, ‘de gezondste olie ter wereld’ roepen zelfs olieboeren op het internet, dat je grotere flessen zou willen. Ook voor frituren.
Rijstolie wordt gewonnen uit een flinterdun vliesje dat van de rijstkorrel gepeld wordt. Er zit maar een spatje olie in, maar omdat er heel veel rijst wordt gepeld ontstaat er een enorme berg olierijke vliesjes met allemaal een spatje olie. Een hele plens, bij elkaar.
Komt er aan, zegt de importeur van Rizi rijstolie, Caribecom in Ootmarsum. ‘Een verpakking van 2 liter rijstolie voor frituren, vanaf januari beschikbaar in de betere supermarkten.’ O jee, de betere. Moet je dat eerst gaan uitzoeken. Handiger is emailen om verkoopadressen: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)
Maar nu. Een probleem. Die 2 liter voortreffelijke olie gaat ongeveer 6,50 euro kosten. Dat is niet veel naast dure olietjes zoals die van walnoten en sommige olijfolies. Maar het is veel geld als je het vergelijkt met de prijs van zonnebloemolie in de supers. Zonnebloemolie kost hier en daar soms minder dan mineraalwater.
Maar nu wreekt zich gebrek aan warenkennis. We (ik in elk geval) weten bijna niks van de verschillende kwaliteiten van spijsolie en wat je er wel en niet mee kan doen. En vraag er de kruidenier niet om, die weet het ook niet. Bestond de huishoudschool nog, de spinazieacademie, ik ging er subiet op avondcursus. Mits je er wat anders leren kon dan het recept voor snotte saus over de bloemkool (jeugdtrauma). Leer me liever alles over olie kennen.
In een supermarkt staan verschillende zonnebloemolien op het schap, huismerkolie, bekende merken en onbekende. De huismerkolie en de onbekende zijn spotgoedkoop en met de prijs is iets loos. De consumentenprijs is lager dan de inkoopprijs voor de kruidenier. Hij verliest er op. Hij wil mij in de winkel en hoopt dat ik naast de olie die mij naarbinnen lokt ook iets koop waar hij veel aan verdient. Maar ik raak alleen maar de kluts kwijt van de prijsverschillen. Naast een liter gewone zonnebloemolie van 70 cent staat een liter biologische die precies drie keer zoveel kost. Wordt dan aan de biologische dik het drievoudige verdiend van wat er op de goedkope wordt verloren? Vragen waar je bij de chef niet mee hoeft aan te komen.
Maar afgezien van de prijs, chef, zijn alle zonnebloemolies even goed om bijvoorbeeld patat in de bakken? Ja, het staat op de flessen. Nee, dat is niet zo zeggen vaklui in de olie aan de telefoon, kijk maar naar frituurolie. Die is zo samengesteld dat er – als het goed is – prima in gefrituurd kan worden. Bij Lidl vind ik voor 3 euro twee liter frituurolie doe volgens het etiket is samengesteld uit palmolie, pindaolie en twee (!) soorten zonnebloemolie. Maar ook Lidl weet het fijne er niet over te vertellen.
Ook heel goedkoop is slaolie. Om in te frituren, staat op de fles. En er staat op dat slaolie voor honderd procent uit sojaolie bestaat. En sojaolie, zegt de vakman, is niet geschikt om in te frituren.
Bron: Noord-Hollands Dagblad
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hier een leuke vettenwijzer voor in de keuken waarop je kunt zien welke vetten je nu wel en niet kunt verhitten.
http://www.natuvitaal.nl/gezonde-vetten-gebruiken-in-keuken/
Rijstolie is de meest gezonde oliesoort, om te bakken maar ook in salades! Zonnebloem olie geeft ontstekingen op den duur, wegens te veel aan koper. Veel mensen vergeten dat teflonpannen heel schadelijk zijn voor je gezondheid, omdat ze bij verhitting kankerverwekkende stoffen afgeven!!!!!!!
Frans,
Natuurlijk, maar over CRON wilde ik het op dit hedonistische forum maar helemaal niet hebben. Een uitstekende manier van Calorie Restriction with Optimal Nutrition is Sonja Bakkeren (met een dagelijkse multivitaminepil). Als Nederland het fenomeen uit Spierdijk serieus blijft volgen, is dat een ramp voor pensioenfondsen en zullen doodgraversfirma's tijdelijk nerveus worden (net zoals ze nerveus worden wanneer artsen zich beperken tot spoedeisende hulp --- en dat niet alleen om dat riskante operaties op de lange baan worden geschoven).
Melchior.
Systematisch uithongeren? Ik neem aan dat daar dan wel grenzen aan gesteld moeten worden. Voor anorexia-patiënten schijnt het in elk geval niet echt te werken.
Er is een manier om via voeding je levensverwachting op te krikken, namelijk: via de zg. calorische restrictie. Althans, dat schijnt te werken voor laboratorium wormen en muizen. Of het voor mensen ook werkt moet nog blijken (?). Probleem is alleen dat we het dan niet hebben over geen koekje bij de koffie, nee, het gaat dan om je systematisch uit te hongeren. En wie wil dat nou, de kwaliteit van het leven zit 'm niet alleen in de lengte er van, niet voor mij althans.