image

De Europese Commissie heeft op 15 mei de beschikking gegeven tot verlening van een vergunning voor het in de handel brengen van met fytosterolen/fytostanolen verrijkte olie als nieuw voedselingrediënt.
De vergunning voor met fytosterolen/fytostanolen verrijkte olie geldt alleen voor gebruik in levensmiddelen waarvoor de toevoeging van fytosterolen/fytostanolen is toegestaan. Dit betreft gele vetsmeersels, slasauzen, producten op basis van melk, producten op basis van gefermenteerde melk (bijvoorbeeld yoghurt), vruchtendranken op basis van melk, sojadranken, kaasachtige producten en kruidensauzen. Deze producten moeten vervolgens zodanig worden aangeboden dat zij gemakkelijk kunnen worden verdeeld in porties die maximaal 3 gram (voor een portie per dag) of maximaal 1 gram (voor drie porties per dag) toegevoegde fytosterolen/fytostanolen bevatten.

Tevens gelden hierbij de bestaande etiketteringsvoorschriften voor levensmiddelen met toegevoegde fytosterolen/fytostanolen (Verordening 608/2004). Daarnaast zal het nieuwe ingrediënt in voedingssupplementen worden verwerkt. Formeel valt deze toepassing niet onder de Nieuwe Voedingsmiddelenverordening (EC) 258/97 omdat supplementen met fytosterolen reeds vóór 15 mei 1997 op de Europese markt waren.
Fytosterolen zijn plantaardige stoffen. Aan fytosterolen verwante verbindingen zijn de fytostanolen (verzadigde fytosterolen). Door hun structurele gelijkenis met cholesterol hinderen zij de (her)opname van cholesterol door het lichaam wat leidt tot verlaging van de bloedcholesterolconcentratie. Deze verbindingen kunnen ook gekoppeld zijn aan vetzuren, zogeheten fytosterol-esters en fytostanolesters, die een vergelijkbare cholesterolverlagende werking hebben. Het nieuwe ingrediënt wordt bereid met behulp van standaardtechnieken uit commercieel beschikbare preparaten met fytosterolen (en fytostanolen) en plantaardige oliën.
Dit artikel afdrukken