In de aanloop naar kerst mocht culi-ster Yvette van Boven opnieuw een serie kookprogramma’s presenteren. Alle foodies van Nederland plakten aan de beeldbuis om inspiratie voor de kerstdis op te doen.

Multi-talent
Yvette is een multi-talent. Ze kan illustreren, een restaurant runnen, leuke foodfoto’s maken, lekker koken, recepten bedenken, kookboeken maken en ook een televisieprogramma presenteren, zo blijkt.
Met een hups mandje aan haar arm en kleine keffer Marie in haar kielzog bezoekt ze leuke mensen met die leuke dingen doen in de voedselproductie, waarna ze haar mandje vult met bontgekleurde eitjes of een fijn stuk wild. De multiculti bofkippen wonen in een pipowagen en het damhert wordt in de duinen geschoten door een stoere boswachter. Die meteen mag komen eten in haar knusse pakhuis waar de tuinkruiden voor de roodgeluikte ramen eeuwig bloeien.

Ze is niet bang voor vieze handen, die ze zonder aarzelen in het beslag steekt om dat eens even goed van klontjes te ontdoen. Die handjes blijven elegant en sierlijk. Ze haalt haar wijsvinger door al haar gerechten, steekt hem schalks in haar mond, knijpt haar linkeroog een beetje dicht en er komt een welgemeend ‘LEKKER’ over haar kersenrood gestifte lippen, terwijl ze schalks in de camera kijkt. Haar levenslust haalt ze uit een goed gelukte oliebol.

Al haar gerechten zien er uit alsof iedereen ze thuis in een handomdraai kan maken, en mislukken nooit. Daarboven is ze een bakprinses- wat zeg ik, een TAARTENKONINGIN! die altijd een overheerlijk en nonchalant gestileerd goddelijk toetje serveert om de maaltijd af te toppen.

Daardoor is ze volslank en dat staat haar fantastisch!

Ze is altijd vrolijk, zegt ze zelf. En ik geloof haar!
Ze heeft een tweede huis in Parijs samen met manlief die fotograaf is.
Ongetwijfeld struint ze daar ook marktjes af op zoek naar geurige kaasjes en lekkere wijntjes die in haar mandje verdwijnen...

Jaloezie
Als u vindt dat in de lofzang jaloezie doorklinkt dan kan ik u verklappen: u heeft gelijk!

Als ik veel te vroeg door de wekker mijn bed wordt uitgejaagd om mijn bloedje op tijd naar school te kunnen brengen heb ik een humeur als een verlepte graftak, en zo zie ik er ook uit. Mijn boodschappen haal ik in een groothandel met vuile TL verlichting en pallets vol frituurolie in 25-liter jerrycans. Het past natuurlijk nooit in een mandje maar wordt in praktische plastic vouwkratten op een gigantische winkelkar gestapeld.
De vulling voor de kroketten maak ik van koe in plaats van bok in een afgebladderde knoepert van een braadpan. Mijn taarten zakken regelmatig in en ik bak er meestal 10 tegelijk dus van de fraaie stilering komt weinig.
De enige die spontaan voor het eten wordt uitgenodigd is mijn moeder.

In het verleden heb ik verschillende televisiepresentatoren te eten gegeven maar dichter bij de roem heeft mij dat niet gebracht. En dat is maar goed ook, want ik heb het hooguit in me de Maarten van Rossum van de culi-TV te worden.

Mijn man is geen fotograaf maar werkt in de sociale woningbouw.
Ik heb geen hondje dat altijd met me mee mag, maar kinderen die naar school moeten of ’s nachts in bed plassen.

En al die lekkere baksels mag ik niet proeven, want ik mag geen gluten eten. Coeliakie, weet u wel, net als de kinderen.

Home Baked Sodabread
Maar niet getreurd, onderstaand recept van een soda-bread uit Yvette's Home Baked is uitstekend geschikt om als glutenvrije variant te maken, en dat doe ik dan maar!

Kan ik samen met oma, kinderen en man lekker van smikkelen, met wat home-made bramenjam of een plakje kaas, want ik hou veel van ze en stop ze graag vol met lekkere zelfgemaakte hapjes.

Dit heb je nodig:
- 300 ml kokend water
- 150 gram glutenvrije havermout of boekweitvlokken*
- 250 gram boekweitmeel
- 2 theelepel bakingsoda/zuiveringszout
- 1,5 theelepel bakkerszout **
- 100 gram zonnebloempitten of andere zaadjes en pitten, grof gemalen***
- 3 eieren
- 200 gram yoghurt
- 150 ml water
- 3 eetlepels boter of kokosvet of zonnebloemolie
- 1 flinke eetlepel fiberhusk/psyllium/vlozaad

Zo maak je het:
Laat de havermout 1 uur wellen in 300 ml kokend water.
Meng het boekweitmeel, bakingsoda, zout en pitten goed met elkaar.
Meng daar de gewelde havermout en de yoghurt doorheen.

Laat de boter of het kokosvet smelten (met olie hoeft dat niet) en doe dat er ook bij en kluts de eieren erdoor heen.

Roer de psyllium door het koude water met een garde. Dit wordt direct stijf, dus doe het meteen door de het havermout-meelmengsel en roer het tot een klontvrij deeg.

Neem een cakevorm en vet hem in, en doe eventueel bakpapier op de bodem zodat je het brood er straks makkelijk uitkrijgt. Strijk de bovenkant glad en bak het brood 1 uur en 15 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.

Haal het brood uit het bakblik en bak nog ca. 10 minuten tot een kwartier zonder bakblik voor een knapperige korst.

Laat goed afkoelen. De psyllium in het brood moet goed afkoelen anders is het brood nog te plakkerig om te snijden.

* Gewone havermout is altijd besmet met gluten, het is dus belangrijk om glutenvrije havermout met een glutenvrij logo te gebruiken. Dat geldt ook voor boekweitmeel.
** Bakkerszout is zout met een verhoogd jodiumgehalte (hoger dan Jozo). In Nederland wordt in gewoon brood altijd bakkerszout gedaan, maar in glutenvrij brood niet. Daardoor lopen mensen die glutenvrij eten het risico op een jodium tekort. Je kan ook gewoon veel vis eten, of zeewier.
*** Zonnebloempitten werken als emulgator, da’s handig als er geen gluten zijn om je brood bij elkaar te houden. Samen met de psyllium zorgt het ervoor dat je brood niet brokkelig wordt. Je kan variëren met andere zaden, pompoenpitten of lijnzaad of chiazaad of…


Fotocredits: Wendeline van den Nagel
Dit artikel afdrukken