image

Het is nu volop oestertijd. Ze bevatten veel vitamine B12 en de mineralen zink (belangrijk in een drukke, uitputtende levensstijl) en koper (een belangrijk anti-oxidant, dat weer een beetje meehelpt in de strijd tegen kanker).
We waren met Oud en Nieuw in Frankrijk en zouden met Franse vrienden het Réveillon vieren. In Frankrijk breng je de hele avond samen etend door; geen oliebollen dus maar echt uitpakken. Eigenlijk wat bij ons het Kerstdiner is. Cécile, mijn vrouw, houdt niet van oesters: te snotterig. Omdat die voor Fransen zijn wat de Turkey is voor Engelsen, besloot ze ze te pocheren in hun eigen vocht, met wat boter, sjalotten en wat friemeltjes tijm. Het scoorde op twee fronten: (a) we hebben de Nederlandse eet-eer met dubbele vlag en wimpel kunnen verdedigen en (b) óók Cécile blijkt dol op dit soort oesters! Met bubbels, want daar houdt ze altijd al erg van.

Cécile maakte ze zo (naar Amanda Hesser, de Kok en de tuinman, ISBN 90-215-9850-7):

Oesters met sjalot-tijmboter

Het is heel eenvoudig, snel, ziet er mooi en spectaculair uit. Het enige vervelende is het openmaken van de schelpen. Gelukkig zijn er tegenwoordig zelfs elektrische oestermessen waarmee zelfs de grootste kluns de schelpen makkelijk openkrijgt

Nodig (voor 4 personen):

16 oesters

2 sjalotten, waarvan je er 1 in ringetjes snijdt en 1 snippert
de blaadjes van drie takjes tijm
1 dl droge witte wijn (wij namen Grüner Veltliner, neem een lichte wijn met wat frisse zuren)
120 gram boter, die je in kleine blokjes snijdt en koel bewaart tot je ze gebruikt
een snifje goed zeezout (liefst fleur de sel, bijv. Guérande of Camargue)

Actie
1. oven voorverwarmen op 175 gr C
2. Oesters open maken, de oester lossnijden van zijn aanhechting en in eigen vocht in zijn schelp laten liggen
3. Sjalot tijmboter maken: de in ringen gesneden sjalot, 2/3 van de tijmblaadjes en de witte wijn in een steelpan doen. Aan de kook brengen en laten inkoken tot je zo'n 2 eetlepels over hebt. Roer er 1-voor-1 de klontjes boter door (niet meer laten koken!). Als de helft van de boter erin zit, kun je er een 'pinch' zout bij doen. Niet teveel: de saus moet zachtzuur smaken. Zeef de saus (de sjalot eruit dus) en zet die even apart in een kopje of kom (niet teveel af laten koelen).
4. Zet de oesters op een ovenschaal in de oven (zorg dat ze niet kieperen), in hun eigen vocht (zorg dus dat je bij het openmaken het vocht niet verliest!) ca. 4-5 minuten in de oven. Ze worden dan net doorgewarmd en maar halfgaar. Ze mogen niet rubberig worden. Het moet er lekker zacht en vloeibaar uit blijven zien.
5. Oesters uit de oven halen en er een lepel van de tijmboter over doen (gelijkmatig over alle oesters verdelen uiteraard)
6. Doe vier oesters op ieder bord en strooi er de gesnipperde sjalot en de rest van de tijmblaadjes over. Als je het heel mooi wilt maken, leg je ze op bedje van zeezout (neem daar eenvoudig grof zout voor) of zelfs van zeewier. Zonder zijn ze net zo lekker, maar mooie dingen zijn nog lekkerder. Je ogen voegen nl. ook een beetje smaak toe door het 'lekker'-gevoel dat ze oproepen.

Wij dronken er een Cartizze van Riva dei Frati bij (een soort Prosecco, maar gemaakt zoals een Champagne). Gewone Prosecco is er ook prima bij. Net als champagne. Als je het budget er voor over hebt, neem dan een Blanc de Noirs, een champagne die voor 100% van (blauwe) Pinot Noir druiven is gemaakt. Minder begrotelijk: een Crémant d'Alsace (Charles Brand uit de Noordelijke Elzas maakt een uitstekende).
Dit artikel afdrukken