De oermens was geprogrammeerd om te dealen met hongergevoelens. Deze honger leidde er namelijk toe dat zijn lichaam energie vrijmaakte. De energie ging vervolgens naar zijn spieren en hersenen, zodat hij kon jagen. De moderne mens doet het precies andersom.

Wij hebben altijd en overal toegang tot eten. We zijn afhankelijk geworden van de constante suikerinname, aldus Thomas D’havé in Knack Sportmagazine.

Tegenwoordig gaan we eerst eten en daarna bewegen. Dat maakt onze hersenen lui en minder flexibel. Gelukkig zijn de hersenen plastisch en kunnen we deze oermens-mechanismen weer inschakelen. Maar, “we zullen onze comfortzone bewust moeten verlaten en er bewust voor moeten kiezen om een beetje te lijden”, aldus D’havé. “Alleen door onze hersenen een beetje metabole stress aan te bieden, zullen we opnieuw gebruik kunnen maken van de verwaarloosde systemen.”

Wanneer het je lukt om je bloedsuikerspiegel en insuline waarden te controleren zonder de continue inname van koolhydraten worden we “onverslaanbaar” volgens D’havé. “Dan kunnen we gebruik maken van ketonen en zelfs het in de spieren geproduceerde melkzuur opnieuw gebruiken als energie voor de hersenen.” Over het keto-dieet is op Foodlog het nodige geschreven.
Knack - 'Voetbalclubs zouden het ontbijt beter af en toe nà de training opdienen'
  • Deel
Druk af