Het is onduidelijk of het beoogde associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie op korte termijn getekend gaat worden. Vandaag schortte Oekraïne de voorbereiding op nadat het parlement een wetsvoorstel om de gedetineerde oud-premier Joelia Timosjenko voor medische behandeling naar het buitenland te laten vertrekken had afgewezen. Haar vrijlating wordt door sommige EU-lidstaten, waaronder Duitsland, als een voorwaarde voor het verdrag gezien, schrijft NRC.nl.

Er komt nu een commissie om te onderzoeken hoe de betrekkingen tussen Oekraïne, de EU en met name Rusland - dat zich tevreden toonde over de stap - kunnen worden verbeterd. De toenadering tot de EU is zeker niet op de lange baan geschoven volgens president Victor Janoekovitsj: “We blijven verder werken aan dit pad, dat leidt naar de Europese Unie.”

De totstandkoming van een verdrag met Oekraïne heeft belangrijke gevolgen voor m.n. West-Europese boeren. In ruil voor export van landbouwproducten naar de EU wil Oekraïne andere producten van de EU afnemen.

De Russen zien liever dat Oekraïne deel gaat uitmaken van hun Euro-Aziatische Douane Unie.
Dit artikel afdrukken