Voor ons biologische stukje vlees, eieren en zuivel, moeten dieren biologisch voer eten. Dat komt voor een groot deel uit Oekraïne. De oorlog geeft de biologische keten kopzorgen. Overwogen wordt biologische dieren deels gangbaar te gaan voeren.
Groeiende vraag maar biologische producten, minder omschakelaars naar bio, tegenvallende oogsten en een begin dit jaar van kracht geworden nieuwe Europese bioverordening met striktere regels waren al verantwoordelijk voor krapte op de markt. De oorlog in Oekraïne veroorzaakt een klap. Er kunnen acute tekorten aan voer ontstaan, zegt Thomas Schara van Bionext op Nieuwe Oogst. Grondstoffen staan nu vast in Oekraïne. Oost-Europese landen zijn terughoudend met het verschepen van grondstoffen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.
De krapte op de markt voor biologische grondstoffen is geen nieuw fenomeen. De schaarste speelt al jaren. De teelt van grondstoffen voor biologische voeders blijft achter bij de groeiende vraag naar biologische dierlijke producten. Handelsbedrijven halen hun biologische grondstoffen voornamelijk uit de EU en Oost-Europese landen als Oekraïne, Roemenië, Rusland en Baltische staten.
Regionaal
Oekraïne valt onder de noemer 'herkomst regionaal' van de EU. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook Wit-Rusland en Kazachstan.
Dat de biologische veeteelt leunt op Oost-Europa komt grotendeels doordat boeren uit West-Europa niet kunnen concurreren met boeren daar. De nodige Duitse boeren stopten dan ook met biologische akkerbouw.
Oekraïne beschikt dankzij de grootte van het land en de omvang van het landbouwareaal, de geografische locatie, nabijheid van potentieel internationaal afzetgebied en vruchtbare zwarte aarde over gunstige omstandigheden voor een kostenefficiënte, grootschalige biologische akkerbouw.
Momenteel is de beschikbaarheid van biologische zonnepit- en raapschilfers, waar biologisch kippenvoer van gemaakt wordt een probleem. De voorraad in Nederland is binnen 3 weken op, zegt Robert Fakkert van Fakkert Diervoerders. Als de krapte aanhoudt, zullen de voerproducenten ook in de problemen komen bij het maken van voer voor biologisch gehouden varkens. Fakkert wil niet hoeven kiezen aan welke boeren hij geen voer meer levert. Evenmin wil hij voer maken dat niet de gewenste voederwaardes heeft. Dat kan gezondheidsproblemen veroorzaken en daarmee het dierenwelzijn in gevaar brengen.
Uitzondering: gangbaar voer voor biologische dieren
De Groene Duitse landbouwminister Cem Özdemir pleit op EU-niveau voor uitzonderingen voor biologische veehouders. Hij wil een gedeeltelijke vrijstelling (derogatie) zodat zij geen 100% biologisch voer voor hun dieren hoeven te gebruiken, zoals voorgeschreven door de nieuwe biologische verordening. De Nederlandse sector onderzoekt samen met Bionext en het ministerie van LNV die optie ook. Er zal dan wel concreet sprake moeten zijn van een crisissituatie waarin voldoende kwalitatief goede grondstoffen ontbreken.
Door de stijgende voerkosten als gevolg van schaarste, zijn er al bedrijven die hun kosten niet meer kunnen dekken. De biologische veesector hoopt dat met supermarkten afspraken zijn te maken over het verhogen van de prijzen in winkels om zo de verliezen bij veehouders te beperken. Het publiek ontdekt onderwijl dat het 'regionale' biologisch voer van ver komt, ook al leven de biologische kippen en varkens hier.
Dit artikel afdrukken
De krapte op de markt voor biologische grondstoffen is geen nieuw fenomeen. De schaarste speelt al jaren. De teelt van grondstoffen voor biologische voeders blijft achter bij de groeiende vraag naar biologische dierlijke producten. Handelsbedrijven halen hun biologische grondstoffen voornamelijk uit de EU en Oost-Europese landen als Oekraïne, Roemenië, Rusland en Baltische staten.
Regionaal
Oekraïne valt onder de noemer 'herkomst regionaal' van de EU. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook Wit-Rusland en Kazachstan.
Dat de biologische veeteelt leunt op Oost-Europa komt grotendeels doordat boeren uit West-Europa niet kunnen concurreren met boeren daar. De nodige Duitse boeren stopten dan ook met biologische akkerbouw.
Oekraïne beschikt dankzij de grootte van het land en de omvang van het landbouwareaal, de geografische locatie, nabijheid van potentieel internationaal afzetgebied en vruchtbare zwarte aarde over gunstige omstandigheden voor een kostenefficiënte, grootschalige biologische akkerbouw.
Momenteel is de beschikbaarheid van biologische zonnepit- en raapschilfers, waar biologisch kippenvoer van gemaakt wordt een probleem. De voorraad in Nederland is binnen 3 weken op, zegt Robert Fakkert van Fakkert Diervoerders. Als de krapte aanhoudt, zullen de voerproducenten ook in de problemen komen bij het maken van voer voor biologisch gehouden varkens. Fakkert wil niet hoeven kiezen aan welke boeren hij geen voer meer levert. Evenmin wil hij voer maken dat niet de gewenste voederwaardes heeft. Dat kan gezondheidsproblemen veroorzaken en daarmee het dierenwelzijn in gevaar brengen.
Uitzondering: gangbaar voer voor biologische dieren
De Groene Duitse landbouwminister Cem Özdemir pleit op EU-niveau voor uitzonderingen voor biologische veehouders. Hij wil een gedeeltelijke vrijstelling (derogatie) zodat zij geen 100% biologisch voer voor hun dieren hoeven te gebruiken, zoals voorgeschreven door de nieuwe biologische verordening. De Nederlandse sector onderzoekt samen met Bionext en het ministerie van LNV die optie ook. Er zal dan wel concreet sprake moeten zijn van een crisissituatie waarin voldoende kwalitatief goede grondstoffen ontbreken.
Door de stijgende voerkosten als gevolg van schaarste, zijn er al bedrijven die hun kosten niet meer kunnen dekken. De biologische veesector hoopt dat met supermarkten afspraken zijn te maken over het verhogen van de prijzen in winkels om zo de verliezen bij veehouders te beperken. Het publiek ontdekt onderwijl dat het 'regionale' biologisch voer van ver komt, ook al leven de biologische kippen en varkens hier.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Jopie Duijnhouwer , importeren in Excel.
Van de beschikbare Excel data heb ik alleen even in 'Summary' gesnuffeld.
'Detail by Stage of Lifecycle Stage' en 'Detail by Ingredient' zijn er ook nog in Excel formaat.
Als pensionado heb ik geen Microsoft Excel, maar LibreOffice, voor mij net zo goed.
Wil je er echt induiken, heb je een programma nodig:
AGRIBALYSE 3.0 available in [/url=https://simapro.com/products/agribalyse-agricultural-database/]SimaPro[/url] and openLCA.
Zoals je zult zien is de data nogal landafhankelijk. Heb geen idee welke organisaties er in ons land in samenwerkingsverband aan deze ecologische transitie werken. Als Frankrijk met zoiets in Brussel aankomt dan zeggen wij 'daar heb je Frankrijk weer....'
Joep Goossens , poeh, dat is even indrukwekkend als ontoegankelijk. Heb je een suggestie om die tabel in een leesbare manier te openen?
Jopie #16 ,
> wordt de herkomst van veevoer van in Nederland of Frankrijk geproduceerde kip ook meegenomen? - Ja, maar zover zijn we nog lang niet, ieder land moet eerst zijn huiswerk doen.
> heeft een Franse kip in Nederland en Frankrijk dezelfde score? - Nee, transport is in ieder geval al anders
> Scoort bloemkool uit Bretagne in Utrecht ook slechter dan in Quimper? - Ja, in ieder geval transport.
Agri-base.
Begin met het Agribase filmpje en de Presentation.
In Data Acces heb ik even aan de 'Summary of Results' (.csv bestand) gesnuffeld. Hierin staan zo'n 10.000 producten voor de Franse markt. Hierbij de kolommen (headers) uit de 'Summary of Results' (.csv bestand):
Kolommen A-AA
A - Code
B - Food Composition Table
C - Groep
D - Ondergroep
E - Productnaam (in Frankrijk)
F - LCI name (in the Life Cycle Inventory)
G - Seizoen: seizoen, buiten seizoen, mix
H - Transport (lucht=1)
I - Levering:
J - Emballage materiaal
K - Bereidingswijze: geen, oven, fornuis, koken, magnetron, koelen, in water koken,
L - Betrouwbaarheid van de gegevens (1=uitstekend, 5=zwak)
M - EF score (mPt/kg product)
N - kg CO2 eq/kg product
O - Aantasting van de ozonlaag (E-06 kg CVC11 eq/kg product)
p - Ioniserende straling (kBq U-235 eq/kg product)
Q - Fotochemische ozonvorming (E-03 kg NMVOS eq/kg product)
R - Deeltjes (E-06 disease inc./kg product)
S - Verzuring op het land en in zoet water (mol H+ eq/kg product)
T - Eutrophisation terreste (mol N eq/kg de produit) ?
U - Eutrophisation eaux douces (E-03 kg P eq/kg de produit) ?
V - Eutrophisation marine (E-03 kg N eq/kg de produit) ?
W - Bodemgebruik (Pt/kg product)
X - Ecotoxiciteit voor zoetwater cosystemen (CTUe/kg product)
Y - Uitputting waterreserves (m3 depriv./kg product)
Z - Uitputting energiebronnen (MJ/kg product)
AA- Uitputting van minerale hulpbronnen (E-06 kg Sb eq/kg product)
Dieper in de materie gaat voor mij te ver. Alleen de video's van de seminars geven nog wat meer inzicht. Het is een zeer uitgebreide materie, maar als ieder ketenonderdeel zijn informatie op orde heeft is het een kwestie van optellen per product.
Ik blijf nieuwsgierig, maar hier houd ik het bij.
Joep Goossens , het is een interessante methodiek, met wat haken en ogen. Maar je hebt volledig gelijk met je voorbeelden, je kunt wat milieubelasting alle idioterie uithalen met een product en toch een Bio label erop plakken.
Terug naar de basis van het artikel, wordt de herkomst van veevoer van in Nederland of Frankrijk geproduceerde kip ook meegenomen?
En heeft een Franse kip in Nederland en Frankrijk dezelfde score? Scoort bloemkool uit Bretagne in Utrecht ook slechter dan in Quimper?
Jopie #6, Eco-score.
Eco score is veel omvattender dan Bio alleen voor wat betreft milieubelasting en is gebaseerd op zijn 'Life-cycle assessment'.
Voor samengestelde producten moet eerst ieder ingrediënt afzonderlijk berekend worden. Daarna komen er nog een aantal criteria bij die o.a. afhangen van de herkomst, eindbestemming, verpakking. Zo kan de milieubelasting van een ogenschijnlijk verantwoord product door slechts 1 ingrediënt naar beneden worden gehaald, zoals de emmer van een 'emmer Bio popcorn'.
Meer transparantie gewenst.
Steeds meer mensen willen de impact van een product op het milieu zien. Bio zegt wat dat betreft niet zo veel en beperkt zich slechts tot het eetbare deel van een product.
Een plastic bakje van 125g Bio blauwe bessen uit Argentinië scoort veel slechter dan een bakje van 400g uit eigen omgeving in het seizoen, doch beide pronken met 'Bio'.
Met name in Frankrijk wordt er in de media al geruime tijd op gewezen dat Bio niet per definitie gezonder en beter voor het milieu hoeft te zijn. Het populaire Yuka gaf jaren geleden al de aanzet voor meer transparante informatie over een product.
Voorlopige Eco-tool.
Bio Garnalen uit Nicaragua (AH), gekookt en gepeld, conserveringsmiddelen? (niet na te gaan), verpakt onder beschermende atmosfeer op een plastic schaaltje, kunnen nooit een goede Eco score hebben. In de voorlopige eco-tool wordt hiervoor o.a. de volgende informatie verwerkt: land = Nicaragua, het product zelf, labels (Demeter, Bio EU, Fairtrade, Label Rouge, ASC, MSC), politieke situatie, bedreigde soort, vangstlocatie, verpakking, soort materiaal. Eco-tool (XLS) op: (Presentatie)
(Wat is eco score op Openfoodfacts.)