Het Europese ei verkeert door beleidsfouten aan de zijde van overheid en boerenorganisaties al meer dan twee jaar in een diepe crisis. De markt wordt gekenmerkt door prijsbedervende overproductie. Die houdt al zo lang aan dat de reserves van de eierproducenten volledig zijn verdampt. De bedrijven draaien op de welwillendheid van de banken die hun kredietportefeuille niet zomaar de nek om kunnen draaien.

Krom beleid
Groot was dan ook de consternatie toen bleek dat de EU om handelsoverwegingen vasthield aan het voornemen om goedkope Oekraïense kooieieren op de Europese markt toe te laten. In ruil voor export van industriële producten naar Oekraïne, heeft de EU echter besloten zijn markt open te stellen voor het Oekraïense kooiei dat binnen de EU niet meer mag worden gelegd.

Boeren protesteerden tegen dit als krom ervaren beleid. Het laat een in de EU zojuist verboden ei om handelspolitieke redenen via de achterdeur toch weer binnen. Dat zou de interne markt kapotmaken en de reden zijn dat het zo slecht gaat met het Europese ei.

Zonder marktbescherming kan de productie in de EU niet overleven, stelden de boeren. Zonder productiebeperking al evenmin, zo leert de jongste episode in de Europese eiercrisis.
Uit cijfers die de Europese Commissie presenteerde tijdens een bijeenkomst van EEPTA, de overkoepelende Europese organisatie van eierhandelaren, bleek Oekräine nauwelijks eieren naar de EU exporteert op basis van het heffingsvrije quotum dat de EU het land heeft toegekend. Begin dit jaar is de export is zelfs geheel stil komen te liggen.Dat komt omdat Oekraine naar landen buiten de EU exporteert. Daaronder zijn ook bestemmingen waar de EU zijn eieren heenbrengt.

Hoewel Oekraïne dus niet aanwezig is op de Europese markt, blijven de boeren piepen. Boerderij schrijft: Volgens de Nederlandse vereniging van eierhandelaren Anevei, is Oekraïne buiten de EU een geduchte concurrent en heeft het land op een groot aantal EU-exportmarkten de positie als grootste eierexporteur overgenomen van de EU. Vorig jaar bedroeg de Europese eierexport naar landen buiten de EU 228.678 ton. "Ondanks dat er op dit moment, als gevolg van de lage eierprijzen in de EU, geen eiproduct vanuit de Oekraïne de EU in komt, heeft alleen al het feit dat dit wel kan al een prijsdrukkend effect op de eiproductenmarkt'', aldus Anevei.

De EU stikt dus in zijn overproductie omdat we te duur zijn als productielocatie voor export. Zonder marktbescherming kan de productie in de EU niet overleven, stelden de boeren. Zonder productiebeperking al evenmin, zo leert de jongste episode in de Europese eiercrisis.

Fotocredits: lege eierdoppen, eek the cat
Dit artikel afdrukken