
Individuen kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor hun zwaarlijvigheid, luidt de conclusie van een omvangrijke Britse studie naar obesitas. Bij het door de Britse regering gesteunde onderzoek waren 250 experts betrokken. Overgewicht is nu de norm in onze (Britse red.) samenleving, luidt het harde oordeel. Iedere laag van de samenleving, van individu tot overheid moet betrokken worden in de campagne tegen een conditie die grote sociale en economische consequenties kan hebben. Maatschappij
De maatschappij, redeneren de auteurs van het onderzoek, is schuldig aan het obesitas-probleem. Een samenleving met onder andere relatief goedkope voeding, gemotoriseerd transport en veel automatisering, zorgt onvermijdelijk voor zwaarlijvigheid. Het wordt gezien als een prestatie als mensen dun blijven, terwijl bij overgewicht een nonchalante houding wordt aangenomen, stelt Susan Jebb van de Medical Research Council. “Deze laatste opvatting moet voorgoed verdwijnen.” Volgens King doet de industrie haar best om met gezondere producten te komen, maar zij kan het niet alleen. Daarom zo meent de wetenschapper is sterke betrokkenheid van de Britse overheid noodzakelijk.
Ziektes
In 2002 kostte obesitas de Britse samenleving ruim € 10 miljard. Dat bedrag kan de komende veertig jaar oplopen tot ruim € 65 miljard. De druk op de gezondheidszorg zal toenemen door een groei van ziektes als diabetes en kanker die kunnen worden geassocieerd met overgewicht. David King, wetenschappelijk adviseur van de regering, waarschuwt dat het moment om radicale maatregelen te nemen is aangebroken. Want zo zegt hij, ieder jaar groeit het probleem van overgewicht
bron: VMT
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vroeger hadden de leerlingen en werknemers een reden om op te letten voor overgewicht: ze werden gepest! Nu mag dat (bij (school)wet) niet meer... helaas!
En hoe gaan we daar een actieplan van maken? Zodat ze volgend voorjaar kunnen gaan zaaien?
Ja natuurlijk! Schooltuinen, daar ben ik een groot voorstander van. Lekker buiten, lekker bezig zijn, veel leren.
Karine
@karine: en dat schooltuintje bij de school, waar kinderen leren plezier te hebben aan het zelf verbouwen, bereiden en eten van gezonde groenten.
@ Karine, er is subsidie voor de scholen ter beschikking als ze weer aan gymlessen gaan doen heb ik begrepen, dus die mogelijkheden liggen er al. Dat is denk ik niet dankzij Paul Rosemuller overigens.
Kinderen zijn een gemakkelijke doelgroep, zo wordt er bijv. in kinderfilms sluikreclame gebruikt en is niet wettelijk tegen te gaan. dan spreken we nog niet over de games-ingang die de voedingsindustrie ook al heeft ontdekt.
Voedingslessen op school zouden een goede optie zijn. Maar zolang dit niet afgetoetst wordt en een vast onderdeel wordt in het gehele pakket, kun je dat gevoegelijk vergeten. Dan is er gewoon geen formatie (tijd) voor en wordt er dus geen docent op gezet.
Zelfs op de meeste horeca opleidingen wordt nog onvoldoende aandacht besteed aan de waarde van voeding, vanuit gezondheidsoogpunt bekeken. Dus daar ligt inderdaad veel werk.
Nederland is het land met de meeste fietspaden in Europa dus dat lijkt mij een overbodige claim. Beter zou zijn de mensen weer op de fiets te krijgen. Ondanks allerlei stimulatie programma's en gesubsidieerde fietsen via de werkgever zit daar niet echt schot in.
Geld voor onderzoek ja, maar waar liggen je speerpunten en wat is het tijdsframe waarover we spreken? Er zijn al zoveel onderzoeken gaande nationaal en internationaal, en is het niet zo dat we straks elkaar te vuur en te paard bestrijden met ogenschijnlijk tegengestelde uitkomsten?