Hij ontdekte dat zijn stad het prima deed op vele fronten. Hij ontdekte ook dat de stad uitstekend was uitgerust voor auto's. Zo gaat dat immers in de VS. Daar loop je niet. Daar doe je alles met de auto. Oklahoma City is daar zelfs zo goed voor ingericht dat je tijdens het spitsuur nog een boete voor te hard rijden kunt oplopen.

Cornett, die zelf te maken had met jojoënde gewichtsfasen, vertelt wat hij deed als burgemeester om zijn stad '1 million pounds' - het equivalent van het gewicht van zo'n 100 olifanten te laten af- vallen. Met de leuze This city is going on a diet, richtte hij de stad opnieuw in zodat mensen vanzelf gingen bewegen.

Heel Amerikaans? Jazeker. Net zoals het probleem. Wij hebben al voetgangersgebieden en uitstekende fietspaden. Maar het legt wel de vinger op een zere plek: obesitas gaat kennelijk niet alleen over eten, de verhouding tussen vetzuren of die tussen koolhydraten, vetten en eiwitten waarover voedingswetenschappers inmiddels fors met elkaar in de clinch liggen.

Cornett deed zijn verhaal bij TED:Fotocredits: Mick Cornett, still uit de TED-video
Dit artikel afdrukken