Er bestaat weinig discussie over de definitie van obesitas. Het is een chronische ziekte en er is een heldere Richtlijn Overgewicht en obesitas bij volwassen en kinderen. Deze richtlijn beschrijft ook hoe je de gezondheidsrisico’s van obesitas kunt inschatten. Het Voedingscentrum volgt deze richtlijn. Maar wat is onze visie op obesitas?

Op de automatische piloot
Wij zien obesitas voornamelijk als een gevolg van een ongezonde inrichting van de samenleving. Het overweldigende aanbod van ongezonde voeding en een omgeving waarin er weinig noodzaak is tot bewegen, maakt mensen ziek.

Het overweldigende aanbod van ongezonde voeding en een omgeving waarin er weinig noodzaak is tot bewegen, maakt mensen ziek
Maar mensen kiezen uiteindelijk zelf, toch? Nee, dat is een illusie. We kunnen niet de verantwoordelijkheid bij het individu leggen. Verreweg de meeste voedselkeuzes maken we namelijk op de automatische piloot. Al het eten om ons heen beïnvloedt onze keuzes sterk. Mensen kiezen sneller wat voor het grijpen ligt en wat in ruime mate aanwezig is. In de supermarkt bestaat maar liefst 80% van het aanbod uit ongezonde producten.

Ook de prijs heeft invloed. Gezond eten is voor veel Nederlanders niet betaalbaar en vanzelfsprekend. Daarnaast zijn er ook allerlei onderliggende oorzaken die het risico op obesitas vergroten. Denk aan het moeite hebben met lezen, eenzaamheid, depressie, stress en trauma. In de factsheet van de bovenstaande richtlijn staan alle mogelijke oorzaken op een rij. Mensen kunnen ook de vragenlijst Check Oorzaken Overgewicht invullen en meenemen naar hun zorgverlener om te bespreken.

De mensen achter de getallen
Veelal gaat het in de media over de kosten van obesitas, over de toename ervan en over de gevolgen voor de volksgezondheid. Als we het hebben over obesitas zou het wat ons betreft minder mogen gaan om anonieme cijfers en meer om de individuen erachter. We gunnen iedereen een gelukkig en lang leven in goede gezondheid.

Waarom noemen we geluk? Het gaat niet alleen om een ziekte, maar ook om het effect dat obesitas kan hebben op het dagelijks leven, zoals minder goed kunnen bewegen of te maken krijgen met negatieve reacties. In de samenleving kleeft een enorm stigma aan obesitas. Er zijn allerlei onbewuste vooroordelen, zoals dat mensen lui zouden zijn of geen wilskracht zouden hebben. En ook zaken als discriminatie op straat, op de arbeidsmarkt en helaas zelfs in de medische wereld. Ten grondslag ligt het idee dat overgewicht en obesitas de schuld is van het individu – ‘elk pondje gaat door het mondje’. Maar zoals we hierboven al hebben benoemd, zo simpel is het niet.

Net zoals het ongezonde voedselaanbod op allerlei plekken, zijn we stigmatisering van mensen met obesitas ook ‘normaal’ gaan vinden
Net zoals het ongezonde voedselaanbod op allerlei plekken, zijn we stigmatisering van mensen met obesitas ook ‘normaal’ gaan vinden. We zijn er blind voor geworden dat we deze mensen niet zien als volwaardig. Let maar eens op foto’s in de media: een buik, een dikke hand die een patatje eet, of mensen die alleen van achteren te zien zijn. Zulke beelden ontmenselijken en versterken negatieve aannames. Gelukkig kunnen we hier iets aan doen door ons bewust te worden van dit gedrag.

Is het Voedingscentrum dan perfect? Nee, het onbewuste is ontzettend hardnekkig. Maar we proberen er wel zo goed mogelijk op te letten. Bijvoorbeeld met afspraken over taalgebruik en beelden die we wel en niet gebruiken. Ook hebben we recent de Nederlandse Vereniging voor Overgewicht en Obesitas (NVOO) mee laten lezen op onze pagina’s over afvallen. We weten dat we zelf de doelgroep niet zijn, net zoals met andere onderwerpen. Daarom staan we altijd open voor feedback. Het blijft een proces.

De samenleving aan zet
Obesitas is een chronische ziekte, omringd met vooroordelen, ontstaan door een ziekmakende samenleving. Het individu is niet de schuldige. Kortom, de samenleving is aan zet. Vooral de overheid kan echt het verschil maken. Wetenschappelijke inzichten maken al jaren duidelijk wat nodig is om obesitas aan te pakken. Het Voedingscentrum heeft deze maatregelen samengevat in de 10 gouden grepen voor een gezond en duurzaam beleid. Het zal niet verbazen dat het verbeteren van de eetomgevingen en prijsmaatregelen daar onderdeel van uitmaken.

Ondertussen werkt het Voedingscentrum aan preventie door voorlichting te geven aan consumenten, professionals handvatten te bieden en eetomgevingen gezonder te maken. We zetten ons ook in om vooroordelen rondom obesitas te verminderen. Doe jij mee?

In Wat is ...? gaan we met bekende en minder bekende mensen op zoek naar wat hen motiveert om te ontdekken of we elkaar van daaruit weer kunnen vinden. Waarom we dit doen lees je in De ontdekking van de ander. Bekijk ook de introductie tot de obesitas reeks of het overzicht van de serie Wat is obesitas?
Dit artikel afdrukken