Mensen met obesitas genieten minder van hun eten dan gezonde mensen. Om dat te compenseren, gaan obesitaspatiënten nog meer eten. Dat concluderen onderzoekers van de Bangor University in Wales op grond van onderzoek onder 20 gezonde mensen en 33 obesitaspatiënten.

Twee weken lang beoordeelden de proefpersonen met een speciale app hoe graag ze wilden eten als ze aan eten dachten (ongeacht of ze dan aten of niet), hoe lekker ze het eten vonden en hoe lang ze aan het eten waren. Daaruit bleek dat bij gezonde mensen de beslissing om te eten bepaald wordt door hoe graag ze willen eten en hoe lekker het eten is. Obese mensen eten juist meer omdat ze honger hebben, maar zijn vaker ontevreden over het eten. Volgens de onderzoekers kan dit verschil in waardering de oorzaak zijn van overeten en op langere termijn van obesitas.

Het verschijnsel dat dikke mensen minder voldoening van eten hebben en meer trek, staat bekend als het reward deficiency syndrome en heeft te maken met een verstoorde aanmaak in de hersenen van dopamine.
Independent - Why obese people enjoy food less than lean people
Reageer
  • Deel
Druk af