Controle en mentale eisen
De onderzoekers deelden banen in in 4 categorieën, op basis van de controle die het werk vereist en de psychologische eisen die er bij komen kijken. Ze namen tijdsdruk, mentale belasting en coördinatievermogen mee, maar lieten fysiek werk en arbeidstijd buiten beschouwing. Zo onderscheidden ze:
- Passief werk: banen met weinig controle en weinig mentale eisen, zoals conciërges, mijnwerkers en andere handarbeiders
- 'Low stress' werk: banen met hoge controle en weinig mentale eisen, zoals architecten en natuurwetenschappers
- 'High stress' werk: banen met weinig controle en veel mentale eisen, zoals obers, serveersters en verplegers
- Actief werk: banen met hoge controle en veel mentale eisen, zoals dokters, leraren en ingenieurs.
22% meer kans op beroerte, vrouwen zelfs 33%
Uit de meta-studie kwam naar voren dat high stress werk een negatieve uitwerking kan hebben op de gezondheid. Zo bleken mensen in high stress banen, zoals in de service-industrie, 22% meer kans op een beroerte te hebben dan mensen die low stress werk verrichten. Bij vrouwen lag die kans zelfs op 33% hoger. Mensen met passief en actief werk hadden geen verhoogd risico.
De wetenschappers berekenden dat 4,4% van het beroerterisico toe te schrijven was aan high stress werk. Bij vrouwen liep dat op tot 6,5%.
Onderzoeksleider Dingli Xu houdt een slag om de arm bij de door zijn team gevonden relatie tussen een hoger beroerterisico en high stress werk. Het stressniveau van het werk was namelijk slechts een momentopname en in de onderliggende studies was niet gecorrigeerd voor andere risicofactoren, zoals een hoge bloeddruk of cholesterolgehalte. Bovendien, zo zegt hij op Eurekalert, "is het mogelijk dat high stress werk tot ongezonder gedrag leidt, zoals minder gezonde eetgewoonten, roken en minder bewegen".
Fotocredits: 'Service!!', John Bastoen
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dit lijkt me allemaal veel te generaliserend en gebaseerd op een denkfout. Het ligt niet aan het beroep maar aan aan hoe het werk georganiseerd is. Veel café's en restaurants beknibbelen op de personeelskosten, zodat een ober of serveerster veel meer tafels moet bedienen dan hij/zij aankan. Het gevolg: vertraging en vergissingen in de bediening en een hoge frequentie van de kreet "ik kom zo bij u!". Ik heb het idee dat dit een typisch Nederlandse (en wellicht dus ook Chinese) kwaal is. Daar waar het ober-zijn als een serieuze professie wordt gezien en er dus kwalitatief en kwantitatief in geïnvesteerd wordt (Buenos Aires is een goed voorbeeld, ik heb er lang gewoond), is de service uitstekend en heeft het bedienend personeel geen enkele last van stress.
Werkstress is dus niet inherent aan bepaalde beroepen, maar een gevolg van de wanverhouding tussen personele input en verwachte output. Dat kan in élke sector voorkomen, van de wetenschap tot het vakken vullen in de supermarkt.