De New York Times publiceerde een recept voor America's favoriete dip: guacamole. In het recept gebruikt chef kok Jean-Georges Vongerichten van ABC Cocina behalve de traditionele avocado, pepers, en sjalot ook... verse doperwtjes.

Twitterstorm
De erwtjes maken de guacamole extra groen, geven 'm een lekkere textuur en lichtzoete toets, verzekert de NYT. Maar daar zijn niet veel lezers het mee eens. Nadat de NYT het recept ook op Twitter had gezet, ontstond er een storm van kritiek. Die escaleerde al gauw tot de hoogste politieke regionen.
De staat Texas liet weten dat "de NYT Texas de oorlog had verklaard door erwten aan guacamole toe te voegen", citeert The Guardian. Presidentskandidaat Jeb Bush sprak zich onomwonden uit op Twitter: "Je doet geen erwten in guacamole".

President Barack Obama bleek het in deze kwestie met zijn Republikeinse opponent eens. "Met alle respect voor de NYT, geen erwten in de guac. uien, chilipepers, knoflook. klassiek", twitte de president, die een zwak heeft voor tortillachips met guacamole.

Voor de volledigheid, bijgaand het gewraakte recept. Kunnen wij ook uitproberen of de toevoeging van erwtjes guacamole lekkerder maakt, of juist verpest.

Ingrediënten
- 250 gram gedopte tuinerwtjes (1/2 tot 2/3 'cup')
- 2 kleines jalapeño-pepers
- 2 volle eetlepels fijngehakte koriander, extra voor de garnering
- ¾ theelepel zout, eventueel meer naar smaak
- 3 kleine rijpe avocado's, geprakt
- 2 sjalotten, zo fijn mogelijk gesneden (ongeveer 1/4 'cup')
- rasp van 1 limoen
- sap van 1 limoen (meer naar smaak)
- 1 eetlepel geroosterde zonnebloempitten
- zeezout (bij voorkeur flakes) bij het serveren
- Tortilla chips, bij het serveren
- Limoenpartjes, bij het serveren

Bereiding
Breng een pan met gezouten water aan de kook en zet een schaal ijswater klaar. Kook de erwten al dente in het kokende water, ongeveer 1 minuut. Giet de erwten af en doe ze onmiddellijk over in het ijswater. Giet af.

Gril één van de jalapeños onder de hete gril of in een grilpan. Draai de peper af en toe zodat hij aan alle kanten blakert. Doe hem in een schaaltje, dek dat af met plastic en laat 15 minuten staan. Als de peper genoeg afgekoeld is, wrijf dan het geblakerde vel er af met een doek. Snijd de peper doormidden, haal de zaadjes en zaadlijsten eruit. Doe dat ook met de andere, rauwe jalapeño en snijd die fijn.

Pureer de erwten (op twee eetlepels na) met de geroosterde jalapeño, fijngesneden rauwe jalapeño, koriander en 1/4 theelepel zout. Pureer tot de massa bijna glad maar nog ietwat klonterig is.

Meng in een schaal de geprakte avocado, sjalotten, limoenrasp, limoensap, het resterende zout en de erwtenpuree. Proef op smaak en voeg zo nodig extra zout en limoensap toe. Garneer met de extra erwten, zonnebloempitjes, koriander en zoutvlokken. Dien op met tortilla chips en limoenpartjes.

Fotocredits: 'Guacamole Parts', Evan Bench
Dit artikel afdrukken