Dat zei hij tijdens de CBL Haringparty, de jaarvergadering van Nederlandse supermarktorganisaties in het Scheveningse Kurhaus. Paul gaf aan een broertje dood te hebben aan zelfgenoegzaamheid en wilde "als toezichthouder op een feestje" de branche waarschuwen.
7.000 medefraudeurs
Supers zetten de voedselveiligheid op het spel door voor de laagste kostprijs te gaan. Ze hebben de keten niet in de hand. Over het paardenvleesschandaal merkte Paul op: "We vonden het vlees van één frauderende middelgrote uitsnijderij uiteindelijk terug bij 7.000 vleesverwerkende bedrijven." De hamburger van "een vleesverwerkende A-merkproducent uit het zuiden van het land" bleek "vlees afkomstig uit 10 slachterijen" te bevatten.
Wij troffen bij één handelaar meer dan 900 bv’s aan. Dan ga je toch vragen stellen?Harry Paul is niet gerust op de moraliteit van ondermemers in de levensmiddelenindustrie en -verkoop. Dat registreerde Distrifood.
Prijzen onder kostprijs
De NVWA-topman bepleit alertheid aan de kant van supermarktinkopers. "Producten die worden aangeboden onder de kostprijs zijn niet te vertrouwen, een te lage prijs kan niet. Bij de grootste incidenten van de laatste jaren ging het bijna altijd om producten die onder de marktprijs werden aangeboden of aangekocht." Volgens Paul moeten supermarkten beter letten op de betrouwbaarheid van hun toeleveranciers. "Wij troffen bij één handelaar meer dan 900 bv’s aan. Dan ga je toch vragen stellen? Soms zie ik folders van Nederlandse supermarktketen met daarop prijzen waarvan ik denk dat kan niet, dat is onder de kostprijs. Waar is dan hun verantwoordelijkheid? Het prijsbeleid van supermarkten werkt voedselfraude in de hand."
Fotocredits: still, Harry Paul, directeur NVWA, NOS
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Paul constateerde nog een aantal andere zorgwekkende zaken in zijn speech:
"“Alle fraudeurs hebben een BRC-certificaat. Eén van uw inkopers zei dat er al zeven jaar geen audit is geweest omdat er wordt vertrouwd op de BRC-certificering. De ene audit dekt dus de andere af. Certificaten zijn gewoon te koop. Kwaliteitssystemen zijn zo lek als een mandje.”
Voedselfraude
Paul heeft de smaak te pakken. Slachtvee moet bij het slachthuis aangeleverd worden met het bijbehorende voedselketeninformatieformulier (VKI). Hier staat onder andere de medicijnhistorie op van de dieren. Ook van de VKI-formulieren deugt weinig, bleek uit een steekproef van de NVWA. Antibioticagebruik staat hier gewoon niet op. “We constateerden dat er wel heel vaak dezelfde handtekening op de VKI-formulieren stond. Bleek die van de chauffeur te zijn.”
Paul stellig: deze praktijken zijn geen uitzondering maar praktijk."
Klinkt nogal anders dan de jubelende eigenpijperij van het CBL op diezelfde Haringparty.
Ook die lijst met uierinjectoren, preparaten die speciale aandacht vereisen
bij de slacht van melkkoeien is in de praktijk dus niet meer dan een vodje papier
dat net zo goed door de papiervernietiger kan.
Alle ingrediënten liggen bereid: op naar het volgende voedselschandaal!
# 10, Ton, de bodem wordt uitgeleefd is vooral een technisch verhaal en gebeurt vooral in de periferie. Met ons land vanwege haar verdienmodel als afvalputje valt het hier nog wel mee. Centralpetal concentration is hoe landbouw overal werkt. Economie heeft daar maar marginaal mee te maken. Stoppen met handelsgewassen zoals voor biofuels bijvoorbeeld kan helpen dit onvermijdelijke proces te vertragen.
Ik weet dat je met 'eerlijke kostprijs' op een hellend vlak komt omdat dit op vele manieren kan interpreteren. Een eerlijke kostprijs moet eigenlijk over de gehele schakel gezien kunnen worden. Nu is de marge in de keten vaak niet eerlijk verdeeld en heeft de onderste schakel in de keten vaak de slechtste onderhandelingspositie. Je ziet dit ook op andere fronten. De bodem wordt steeds meer uitgeleefd omdat de primaire producent zo veel mogelijk insteekt op intensieve teelten aangezien hier de marge nog enigszins hoger is dan bij niet intensieve teelten. Daarbij kan de primaire producent alleen door middel van volume maximalisatie ("plofkip, watertomaat) nog marge maken. Het leidt echter af van de huidige discussie maar het heeft zeker verband met hetgeen door de NVWA wordt teruggelegd richting de inkopers.
Ton, er is op Foodlog het nodige geschreven over eerlijke prijzen. Wat noem jij een eerlijke kostprijs?
Alles draait uiteindelijk om de gunst van de consument #6. Iedere supermarkt communiceert dat door 'de laagste prijsgarantie' bij de consument neer te leggen tegen de best mogelijke kwaliteit. Inkopers worden hiermee 'opgezadeld' en gebruiken hun schaalgrootte om leveranciers onder druk te zetten die hierdoor allerlei constructies opzetten om aan deze vraag tegemoet te komen. De primaire producent, waar ik veel mee te maken heb, hangt ook onder dat juk maar weet dat hij met mindere kwaliteit de deur gewezen krijgt. Het is vaak de tussenhandel die bezig is met verkeerde zaken die ertoe leiden dat het volgende 'voedselschandaal' weer een feit is. De primaire producent wordt hiermee indirect in een verkeerd daglicht gezet terwijl hij daar geen schuld voor heeft. Binnen de gehele keten, van primaire producent tot aan de consument, zal er een code moet komen waarbij de keten de kwaliteit borgt en waarbij iedere schakel in de keten een eerlijke kostprijs moet krijgen. Alleen dan krijgen we greep op dit soort problemen.