"Inkopers die onder de kostprijs kopen moeten echt vragen gaan stellen." Volgens inspecteur generaal Harry Paul van de NVWA werkt het prijsbeleid van supermarkten voedselfraude in de hand,

Dat zei hij tijdens de CBL Haringparty, de jaarvergadering van Nederlandse supermarktorganisaties in het Scheveningse Kurhaus. Paul gaf aan een broertje dood te hebben aan zelfgenoegzaamheid en wilde "als toezichthouder op een feestje" de branche waarschuwen.

7.000 medefraudeurs
Supers zetten de voedselveiligheid op het spel door voor de laagste kostprijs te gaan. Ze hebben de keten niet in de hand. Over het paardenvleesschandaal merkte Paul op: "We vonden het vlees van één frauderende middelgrote uitsnijderij uiteindelijk terug bij 7.000 vleesverwerkende bedrijven." De hamburger van "een vleesverwerkende A-merkproducent uit het zuiden van het land" bleek "vlees afkomstig uit 10 slachterijen" te bevatten.

Wij troffen bij één handelaar meer dan 900 bv’s aan. Dan ga je toch vragen stellen?
Harry Paul is niet gerust op de moraliteit van ondermemers in de levensmiddelenindustrie en -verkoop. Dat registreerde Distrifood.

Prijzen onder kostprijs
De NVWA-topman bepleit alertheid aan de kant van supermarktinkopers. "Producten die worden aangeboden onder de kostprijs zijn niet te vertrouwen, een te lage prijs kan niet. Bij de grootste incidenten van de laatste jaren ging het bijna altijd om producten die onder de marktprijs werden aangeboden of aangekocht." Volgens Paul moeten supermarkten beter letten op de betrouwbaarheid van hun toeleveranciers. "Wij troffen bij één handelaar meer dan 900 bv’s aan. Dan ga je toch vragen stellen? Soms zie ik folders van Nederlandse supermarktketen met daarop prijzen waarvan ik denk dat kan niet, dat is onder de kostprijs. Waar is dan hun verantwoordelijkheid? Het prijsbeleid van supermarkten werkt voedselfraude in de hand."

Fotocredits: still, Harry Paul, directeur NVWA, NOS
Dit artikel afdrukken