Opvallend is de verdubbeling van de zichtbare verontreiniging op de karkassen na de slacht. De NVWA noemt deze verontreiniging - die in de volksmond inmiddels 'poepvlees' is gaan heten omdat het doorgaans om fecale resten gaat - de belangrijkste indicator voor hygiënisch slachten. Tussen 2016 en 2017 steeg het percentage verontreinigingsgevallen van 6 naar 12%. Op dit gebied scoren Slachthuis Kerkrade, Amsterdam Meat Company (Ameco) en VION Apeldoorn het slechtst. Slachterij Gosschalk (varkens en runderen) uit Epe scoort als enige slachter op alle aspecten de hoogste mogelijke naleving van 100%.
Vorig jaar deelde de NVWA 49 boetes uit voor poep op vlees in slachthuizen.
De vleessector reageert bij monde van COV-voorzitter Jos Goebbels positief op de volledige openbaarheid van de nalevingsmonitor met de namen van de slachterijen. Goebbels: “Ik ben niet alleen trots op de resultaten, maar met name ook op het feit, dat onze slachterijen als eerste binnen de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie deze monitoringsgegevens openbaar hebben, en bovendien als eerste en dus enige land binnen Europa.” Goebbels is verder blij dat de slachters goede scores halen rond dierenwelzijn.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
IJsbrand, dat worden lange etiketten.
Of dwingen tot kortere ketens.
Biefstuk afsnijdels van een centrale slagerij worden opgekocht door een verwerker. Die koopt pas vanaf 100kg, daar gaan dus 30 verschillende batches in, van 2 runderslachterijen, met dieren uit 3 landen, waarvan een deel is geboren in DE, gehouden in NL geslacht in NL etc.
Pietje koopt bouillon met echte stukje rundvlees. Dat kun je bijna niet zien omdat het etiket het hele potje beslaat.
En als je de fouten via Twitter meldt bij het NVWA dan krijg je dit als reactie: “Wil je je opmerkingen ajb via onze site doorgeven? Dan kan een inhoudelijk deskundige dit checken”.
Fantastisch, zo’n tweet. Lekker klantvriendelijk. Graag gedaan NVWA en nee, ik meld het NIET via de site. Slaap zacht.
Idd: de herkomst van het vlees en ALLE betrokken verwerkers moeten op de verpakking. Niet met code’s die je moet opzoeken, maar gewoon Man & Paard noemen.
De cijfers moeten dan uiteraard wél 100% betrouwbaar zijn en fouten zoals deze moeten snel gecorrigeerd worden. Is de grafiek hier juist - of zijn de percentages bij 8 en 9 correct?
Slachterijen verkopen het vlees aan de 'minst laagste bieder'. Afnemers wisselen frequent. Deze transparantie over de hygiene is een goede ontwikkeling. Maar waarom 8 maanden wachten om deze resultaten van 2017 naar buiten te brengen? Veel bedrijven hebben al aanpassingen gedaan of hun leven gebeterd. Dit is geen lik op stuk maar meer mosterd na de maaltijd beleid. Transparantie in de vleesketen voor de consument van met name vleesbereidingen is ver te zoeken. Alleen de laatste bewerker hoeft zijn EU nummer te vermelden op de verpakking. Niemand weet waar het vlees vandaan komt. Nederland? Uruguay? Ik pleit voor een verplichte aanduiding van het land van oorsprong op alle bewerkte producten waar eiwitten van dierlijke oorsprong in zijn verwerkt. Dit is gemakkelijk nu reeds te realiseren omdat de interne ketentransparantie goed geregeld is.
Deze monitor is een goede maar late informatieve actie naar het publiek toe. Waar blijven de complete horeca inspectiegegevens?
Ga er maar vanuit dat bij de grootste supers het vlees bij allemaal vandaan kan komen, zowel de goede Gosschalk, als de slecht scorende Vion. Bijzonder van Ameco, die fabriek is gloednieuw.
Op de verpakking kun je dat niet zien, daar staat het EG nummer van de laatste verwerker: bij vers vlees meestal de centrale slagerij van de betreffende supermarkt. Hilton Meats voor AH, Meatfriends/van Loon voor Jumbo.