De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat samenvattingen van haar horeca-bedrijfsinspecties online publiceren. Dat schrijft minister Edith Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. Consumenten kunnen nu op de website kleurcodes inzien. Volgens Schippers bieden die slechts 'schijnveiligheid'. Een lunchroom die op een bepaald moment ‘groen’ is, kan de volgende dag ‘oranje’ zijn. Na aanpassing van de huidige Gezondheidswet moeten consumenten ook de achterliggende inspectierapporten kunnen raadplegen.
Out-of-Home - NVWA maakt inspecties horeca meer openbaar
Lees ook
-
2
+Verkopers van producten om af te vallen houden zich beter aan de wet na tik op de vingers 14 mei 2018
-
5
+Vogelgriep H5N6 aangetroffen op eendenbedrijf Flevoland 8 dec 2017
-
33
+Drie landen, klungelende autoriteiten en drie verschillende normen voor gif: de kip & ei operette 9 aug 2017
- 0 40% meer terugroepacties op productwaarschuwing.nl 3 jan 2017
- 13 foodwatch: ‘NVWA faalt in toezicht op gevaarlijke minerale oliën in voedsel’ 31 mei 2016
- 0 Kaashandelaar fraudeert ‘uit geloofsovertuiging’ 20 mei 2015
- 12 Onveilig separatorvlees bij 11 van de 16 bedrijven 29 aug 2014
- 3 Intimidatie van NVWA-inspecteurs: verzamelcentrum gesloten 31 mrt 2014
- 0 Wat gaat de NVWA nu doen? 20 dec 2013
- 2 Schippers ontkent naast zich neerleggen advies NVWA 4 jul 2013
Ik vond de opzet van de site (en de app) eigenlijk prima. Vooral met de reactiemogelijkheid voor het betrokken bedrijf. Wat mij blijvend bleef storen waren de grote hoeveelheid 'witte vlekken' die vooral lieten zien dat er bijzonder weinig gecontroleerd werd.
Was het de bedoeling dat bedrijven (betaald?) om controle gingen vragen? Dat zou net zo goed een vertekend beeld gaan geven.
Ik zie niet zo erg wat er 'verbetert' met de nieuwe actie van de minister. Volgens mij was al duidelijk wanneer de codes werden gegeven. Hoeveel mensen zullen helemaal doorklikken naar de achterliggende documentatie?