Een vleeshandelaar in Noord-Brabant wordt ervan verdacht te frauderen met de certificaten voor het transport van levende dieren.

Eén van de voorwaarden voor het 2 sterren Beter Leven-keurmerk is dat dieren niet langer dan 10,5 uur mogen reizen. De verdachte vleeshandelaar leverde vermoedelijk bij sommige geïmporteerde dieren twee certificaten aan. Een origineel met de reële reistijd uit het Europese TRACES (TRAde Control and Expert System) systeem. Met dat systeem informeren de EU-lidstaten elkaar onder meer over de zendingen van levende dieren. Maar daarnaast zou de handelaar ook een vervalst certificaat hebben afgegeven met een kortere reistijd.

"Op deze manier kunnen de veehouders het origineel tonen bij een controle door de NVWA en een vervalst certificaat wanneer controleurs van het Beter Leven keurmerk langskomen," aldus de NVWA.

De oplossing bleek simpel: de controleurs van het Beter Leven Keurmerk hebben vanaf nu toegang tot TRACES. Tegen de vleeshandelaar loopt een strafrechtelijk onderzoek; deze vorm van fraude ondermijnt het consumentenvertrouwen in eerlijk eten, stelt de NVWA. Ook is er sprake van oneerlijke concurrentie en tast het vervalsen van certificaten het vertrouwen in officiële documenten aan.

Omdat het strafrechtelijk onderzoek nog loopt, wil de NVWA niet bekend maken om welke diersoort het gaat. Volgens het het Parool (ANP) gaat het om runderen.
Dit artikel afdrukken