De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt vanavond consumenten om eieren met de code X-NL-40155XX* niet te eten omdat het gehalte van de schadelijke stof fipronil daarin zodanig hoog is dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Het gaat om eieren van 1 producent. De eieren worden op dit moment teruggehaald uit de schappen. Consumenten wordt geadviseerd de eieren weg te gooien.

Daarnaast zijn eieren aangetroffen met een fipronil-gehalte dat hoger is dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen. Het gaat om eieren met de volgende codes: X-NL-43113XX, X-NL-43326XX, X-NL-43835XX, X-NL-42766XX, X-NL-42071XX, X-NL-43514XX, X-NL-41679XX, X-NL-43879XX, X-NL-43640XX, X-NL-42659XX*
Ouders van kinderen wordt aangeraden om voorlopig hun kind uit voorzorg geen eieren met deze eicodes te laten eten.

Op de site van de NOS legt NVWA-woordvoerder Benno Bruggink uit dat fipronil een 'gevaarlijk goedje' is. LTO-pluimveevoorman Eric Hubers vertelt dat hij erg geschrokken is dat deze mate van besmetting in Nederland kan voorkomen. Afgelopen week haalde de NVWA al de eieren van 4 bedrijven terug en blokkeerde tientallen bedrijven. Tests hebben geleid tot deze zwaardere aanpak die consumenten in staat stelt hun reeds gekochte eieren zelf te controleren.
NVWA - NVWA waarschuwt consumenten om eieren met specifieke eicode niet te eten
Reageer
  • Deel
Druk af