Afgelopen zondag werd bekend dat de Belgische Voedselautoriteit FAVV was gewaarschuwd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) omdat een Nederlandse slachter met salmonella besmet vlees in België bleek te hebben afgezet. Gisteravond kwam de NVWA pas met het nieuws in Nederland naar buiten.

De NVWA heeft de bron van een besmetting van varkensvlees met Salmonella Goldcoast gevonden bij een varkensslachterij; vervolgens zijn maatregelen genomen om het verkochte vlees te traceren. Het gaat om varkensvlees dat in de periode van begin juni tot en eind oktober van dit jaar is afgezet. In Nederland zijn sinds de afgelopen zomerperiode meer patiënten met Salmonella Goldcoast gesignaleerd dan gewoonlijk. Zowel via logistieke lijnen als via DNA-typering zijn de patiënten volgens de NVWA te linken aan één specifieke slachterij. Het slachthuis heeft eind oktober maatregelen genomen om mogelijke herhaling te voorkomen.

In tegenstelling tot de FAVV maakt de NVWA geen winkels bekend waar het vlees, of de vleesproducten die daarvan zijn gemaakt, wordt verkocht. Bovendien heeft de Belgische autoriteit de producten uit de winkels laten verwijderen. De NVWA maakt geen melding van die noodzaak.

Op dit moment (stand per 4 december 2018) zijn er in Nederland 19 patiënten met dit type Salmonella Goldcoast bekend, gemeld tussen begin juli en begin november 2018. Normaal levert de Salmonella Goldcoast zo'n 8 gemelde zieken per jaar op in Nederland. Omdat een infectie van Salmonella bij de meeste mensen relatief milde ziekteverschijnselen veroorzaakt en consumenten daarmee niet snel in beeld komen bij GGD en/of RIVM, is de verwachting dat het werkelijke aantal patiënten hoger ligt. Er zijn tot nu toe geen meldingen bekend in andere EU-lidstaten van ziektegevallen met een infectie van Salmonella Goldcoast die identiek is aan de in Nederland gevonden stam.

Het COV, de brancheorganisatie voor de Nederlandse vleessector, reageert instemmend en zegt dat tracering moet plaatsvinden van vlees dat zonder maatregelen om salmonella-besmetting te voorkomen toch aan de levensmiddelenhandel is aangeboden.
NVWA - Varkensvlees(producten) mogelijk besmet met Salmonella Goldcoast
Reageer
  • Deel
Druk af