Er komt een onafhankelijk extern onderzoek naar het optreden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij slachthuizen in het noorden van Nederland. Directeur-generaal Rob van Lint heeft zelf om het onderzoek gevraagd. Secretaris-generaal Jan-Kees Goet van het Ministerie van Landbouw, de belangrijkste baas van de NVWA, geeft de opdracht.

Dat schrijft Boerderij.

Het onderzoek richt zich "op de manier waarop de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft gereageerd op en heeft opgetreden bij noordelijke slachthuizen", aldus Boerderij. Noch het ministerie, noch de NVWA wilden verder reageren.
In het geding is de nagelnieuwe runderslachterij van Vion in Leeuwarden. Daar werden zulke hoge afkeuringspercentages vastgesteld door de NVWA, dat Vion protesteerde. Er werden vraagtekens gezet bij het optreden van de NVWA. Het slachthuis moest enkele maanden sluiten. Deze en andere voorvallen, zoals de slacht van te zieke of zwakke dieren in slachthuis Griendtsveen, leidden tot Kamervragen.

Volgens minister van Landbouw Carola Schouten past het bij een "zelfkritische toezichthouder om interne audits uit te voeren waarbij verbetersuggesties van medewerkers worden meegenomen". Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.
Boerderij - Extern onderzoek naar NVWA-optreden in Noord-Nederland
  • Deel
Druk af