De NVWA gaat met proefslachtingen onderzoeken of er toch ook fipronil in kippenvlees zit, melden diverse media vandaag. Behalve bij leghennenhouders zijn de 'joviale jongens' van Chickfriend ook bij een aantal gemengde kippenbedrijven aan het werk geweest, blijkt uit de administratie van het bedrijf. Die bedrijven zijn geblokkeerd.

Het onderzoek naar het vlees kon nog niet eerder beginnen, "omdat afgelopen weken 'alle aandacht gericht is geweest op eieren'," aldus de NVWA. Volgens de pluimveesector kan er geen fipronil in vleeskippen zitten, omdat vleeskuikens te kort leven (6 - 8 weken) om bloedluizen een kans te geven. "Na die acht weken wordt de stal schoongemaakt en ontsmet met chloor. Je kunt dan van de vloer eten'', zegt Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep pluimveehouderij van LTO.

Het Wageningse onderzoeksinstituut Rikilt vindt dat er standaard meer onderzoek gedaan moet worden naar gifstoffen in voedingsmiddelen. In het AD zegt Leen van Ginkel van het Rikilt: "Tot een paar weken geleden hebben we nooit getest of er fipronil in eieren, vlees of zuivel zit. Als je er niet naar zoekt, zul je het ook nooit vinden.'' Mocht er fipronil in het vlees worden aangetroffen, dan levert dat geen gevaar op voor de gezondheid van mensen, verwacht toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht. "In vlees hoopt fipronil zich minder op dan in eieren.''
AD - Kippenvlees mogelijk ook besmet met fipronil
  • Deel
Druk af