De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is de afgelopen drie jaar "flink veranderd en de effecten zijn op veel gebieden zichtbaar." Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) mede namens minister Edith Schippers (VWS) aan de Tweede Kamer.
De regering informeert de Kamer regelmatig over de herstructurering van de Voedselautoriteit nadat die door de Nederlandse politiek was stuk bezuinigd. De paardenvleesschandalen zorgde ervoor dat de Autoriteit zich weer opnieuw kon gaan opstellen en er middelen voor worden vrijgemaakt. Een deel van die middelen moet tot ergernis van de Raad van State uit de zak van bedrijven komen die de NVWA als wetshandhaver controleert.

De staatssecretaris zegt dat de Autoriteit strenger controleert. Tevens meldt hij dat "de kennis en vaardigheden van de inspecteurs zijn verbeterd, er uniformer wordt gewerkt, de fraudegerichtheid is toegenomen en de privaatrechtelijke keuringsinstanties worden strakker aangestuurd." Op tal van terreinen (vlees, dierenwelzijn, controle op plantaardige hygiëne) is voortgang geboekt. Volgens Van Dam is de voortgang ook af te lezen "in het toegenomen aantal bestuurlijke boetes." De NVWA spoort meer fraudes op; ook dat brengt geld in de kas.
Rijksoverheid - Kamerbrief over de 6e voortgangsrapportage plan van aanpak NVWA
  • Deel
Druk af