De Nederlands Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat nauwer met de website Marktplaats samenwerken om de handel in verboden producten en diensten tegen te gaan. Vandaag is daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend, meldt de NVWA.

Het betreft hier de handel in ‘verboden consumentenproducten en levensmiddelen, voedingssupplementen, chemicaliën, dieren, diensten en planten’. Controleurs van de NVWA die dergelijke producten aangeboden zien staan op de handelssite melden dat direct aan Marktplaats, die dan met voorrang de advertenties verwijdert. Het gaat om producten die bijvoorbeeld in de Warenwet, de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, de Wet Natuurbescherming en de Geneesmiddelenwet verboden zijn.

De aanbieders krijgen de eerste keer een melding, bij recidive wordt hun account verwijderd. Ook worden verboden aanbiedingen automatisch met behulp van een door Marktplaats en de NVWA samen gedefinieerde trefwoordenlijst verwijderd.

De samenwerking vloeit voort uit een pilotprogramma, waarin in 2 maanden tijd bijna 100 advertenties van verboden producten zoals bepaalde gewasbeschermingsmiddelen of invasieve exoten van Marktplaats zijn gehaald. De 'Notice and Take Down procedure' werkte zo goed, dat maar heel weinig advertenties een tweede keer geplaatst werden.

Marktplaats wordt dagelijks 2,1 miljoen keer bezocht. Er komen per dag 350.000 nieuwe advertenties bij.
NVWA - NVWA en Marktplaats slaan handen ineen in strijd tegen verboden producten
  • Deel
Druk af