Op 19 april werd de NVVL Jaarprijs 2006 uitgereikt. De uitreiking vond plaats tijdens het NVVL-symposium "Better Food with Nanotechnology; gezonder, veiliger, lekkerder?”. De prijs in het wetenschappelijk onderwijs ging naar de scriptie 'Analysing and modelling permeation through micro-perforated films' door Anke Janssen van de Agrotechnology and Foodsiences group van de Wageningen Universiteit. Het verslag van Janssen beschrijft het onderzoek naar de gaswisseling door diverse verpakkingsmaterialen. Voor een aantal voedingsmiddelenproducten is het gewenst tijdens opslag zowel een laag zuurstof- als een laag koolzuurgasgehalte te hebben. Helaas hoopt koolzuurgas zich vaak op in de verpakking, wat productschade tot gevolg kan hebben. Het doel van dit onderzoek was om een model te ontwikkelen dat nauwkeuriger de gassamenstelling beschrijft in geperforeerde verpakkingen dan de huidige modellen.

In de categorie Hoger beroepsonderwijs is de prijs gegaan naar het afstudeerverslag over de ontwikkeling en validatie van een voedselfrequentievragenlijst voor het schatten van de zwavelinname uit voeding door patiënten met colitis ulcerosa. Het verslag werd geschreven door Susanne Buskermolen en Sjoukje Woudt van de Hogeschool van Amsterdam. In het literatuuroverzicht zetten zij informatie over het effect van voeding en dieet op het verloop van colitis ulcerosa op een rij, met speciale aandacht voor de invloed van zwavel. Zwavelgehaltes in de Nederlandse voeding zijn geïnventariseerd en er is een voedselfrequentievragenlijst opgesteld.

De Judicium NVVL jaarprijs 2006 is bedoeld om wetenschappelijk en hoger onderwijs op het gebied van de voedingsleer en levensmiddelentechnologie te stimuleren. De winnaars ontvangen van 500 euro voor hun scriptie. De jury maakte eem beoordeling uit 11 scripties. Vanuit het hoger onderwijs waren er 5 inzendingen en voor het wetenschappelijk onderwijs 6.

De jury bestond uit Paul Bartels (Agrotechnology and Food Innovations), Rijkelt Beumer (Wageningen UR), Boudewijn Breedveld (Voedingscentrum), Susanne Westenbrink (TNO, Kwaliteit van Leven), Peter Zock (Unilever Food & Health Research Instititute), Harry Vogel (Hogeschool INHOLLAND Delft) onder het voorzitterschap van Lisbeth Mathus – Vliegen (Universiteit van Amsterdam).

bron: NVVL
Dit artikel afdrukken